Jak na nejkřupavější trojobal: Do strouhanky přimíchejte tajnou přísadu

Jak na nejkřupavější trojobal: Do strouhanky přimíchejte tajnou přísadu
Zdroj: Pixabay.com

Vezměte hladkou mouku, vejce a strouhanku, obalte jimi plátek masa a osmažte. Zní to jednoduše, ale tak snadné to zase není. Aby vaše řízky byly dozlatova opečené, na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté, chce to ještě něco trošku navíc. A my vám ten trik prozradíme.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 30. 11. 2020 11:00

Marná sláva, smažená jídla jsou až návykově dobrá pochoutka. Přes rok smažíme kdejakou sezonní potravinu, houby i zeleninu, dokonce zatracovaný i milovaný sýr, ale stejně nejlepší jsou masové řízky. A my teď máme na dohled období, kdy se budou smažit snad v každé rodině.

Dokonale suché

Doporučujeme maso den před obalování lehce nasolit a pokapat citronovou šťávou. Druhý den plátky dokonale osušíme a lehce naklepeme. Kdo má rád slabší, na paličku trošku přitlačí. Aby se vám maso paličkou nepotrhalo, překryjte ho potravinářskou fólií.

Základem jsou tvrdé rohlíky

Nejdůležitější složkou trojobalu je strouhanka. Jestli chcete opravdu dobrou, udělejte si ji doma. Nastrouhejte tvrdé pečivo a strouhanku ještě prosejte. Bude jemná a nadýchaná. Ale pozor! Strouhanku si nikdy nemelte do zásoby, po čase ztuchne a nebude dobrá. Kuřecí maso, které se rychle smaží, můžete obalit v kukuřičné strouhance.

Udělejte si panko strouhanku

V poslední době slýcháme výraz „panko“ strouhanka. O co se jedná? Jde o původně japonskou specialitu, ale koupit se dá i u nás. Můžete si ji také vyrobit ze střídy toastového chleba, kterou necháte ztvrdnout a poté rozmixujete nebo namelete do struktury ovesných vloček. Ty nasypete na plech a necháte krátce v troubě při 150 °C sušit dokřupava (nesmí ztmavnout). Obalujeme, až když je úplně vychladlá.

Na vejci ani mouce nešetřete

Další součástí trojobalu jsou vejce. Aby byly řízky křupavé, rozhodně je nesmíte ředit vodou ani mlékem. Jen je mírně osolte. Mouku na obalování používejte kvalitní, nejlépe čerstvou pšeničnou a hlavně hladkou.

Variace pro lepší chuť

Do obalovacích surovin můžete přimíchat různé koření a bylinky. Například smíchat mouku s paprikou nebo česnekovým práškem. Do vajec zase přidejte nasekané bylinky – petrželku, libeček, majoránku či tymián, anebo nasekanou feferonku.

Největší kouzla se dají dělat se strouhankou. Do ní můžete přimíchat strouhaný parmezán, slunečnicová semínka, mandlové lupínky. Zajímavé jsou také ovesné vločky nebo mandlové lupínky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články