7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha

7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha
Zdroj: Freepik.com

Každé cukroví lépe chutná, když mu dopřejete čas alespoň několik dnů, aby se mohlo rozležet. Vůně se krásně rozvinou a kousky zvláční. Proto je tak důležité, do čeho napečené cukroví uložíte a na jakém místě je potom uskladníte.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 12. 2020 11:00

V zásadě cukroví potřebuje být v suchu, chladu a temnu. Nejlépe mu to svědčí v dobře uzavřené papírové nebo plechové krabici. Postavte je také dál od ostatních potravin, které by snad mohly sladkostem předat svoji vůni. Z toho důvodu například není pro dlouhodobé skladování vhodná chladnička.

Nádoby pro skladování cukroví

Nejčastěji se používají kartonové krabice. Nemusíte kupovat v papírnictví nové, klidně použijte ty od bot. Jsou pevné a hodně se do nich vejde. Než ale začnete cukroví skládat, vnitřek krabice vyložte papírovými utěrkami nebo alobalem. Skvělé na cukroví s polevou jsou nízké krabice od pizzy, použijte ale výhradně nové. Použité voní a bývají promaštěné.

Do plechové krabice dávejte cukroví, od kterého očekáváte, že bude déle ležet a mělo by trošku navlhnout. Některé kousky, které vyžadují opravdu dlouhou dobu k rozležení (například zázvorky) skladujte v keramické nádobě.

Neplněné cukroví

Nejméně starostí vám dají vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a další cukroví, které je po upečení hned hotové a nemusí se plnit ani zdobit polevou. Většinou mu stačí jeden až dva týdny k rozležení a rádo přijme trochu vlhkosti ze vzduchu. Proto je ideálně vyrovnejte do papírové krabice. Klidně i do více vrstev.

Rumové perníčky

Potřebují delší čas na proležení a také mají rády vyšší vzdušnou vlhkost. Naskládejte je do ploché plechové krabice a před uzavřením je můžete zlehka zastříknout rumem.

Cukroví určené k plněním

Po upečení je vyrovnejte do plastové, pevně uzavíratelné nádoby. Zatím není žádoucí, aby příliš navlhlo a zkřehlo, protože během plnění krémem by se lámalo. Teprve po naplnění je dejte do papírové krabice.

Linecké cukroví

Peče se asi ve všech domácnostech a zpravidla se ihned potírá pikantní rybízovou zavařeninou. Linecké vydrží ze všech druhů nejdéle, ale aby bylo dobré, potřebuje týden až dva rozležet a navlhnout. Svědčí mu papírová krabice.

Křehké cukroví z bílků

Tomu naprosto nesvědčí vlhkost, změklo by a získalo gumovou konzistenci. Proto je mu dobře v dobře těsnicí papírové krabici uložené v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí. Spíš než teplo mu vadí chlad, kvůli kterému také může navlhnout. Neskládejte je ale do víc jak dvou vrstev, aby se nepolámalo.

Nepečené cukroví

Protože obsahuje hodně másla, připravuje se jen den dva před Štědrým večerem a musí být uložené v chladu. Pokud venku mrzne, může být na balkoně nebo za oknem, jinak v dobře těsnicí krabici v chladničce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články