Vánoční cukroví z bílků - pusinky i kolečka. Využijte bílky v jednoduchých receptech

Pusinky z vaječných bílků jsou oblíbeným vánočním cukrovím.
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Mike Lehmann, Mike Switzerland – Vlastní dílo

Při pečení vánočního cukroví většinou zůstane mnoho bílků. Proč je vyhazovat, když je můžete využít a upéct z nich další lahodné cukroví.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 13. 12. 2019 14:10

Základem bílkového cukroví jsou vždy bílky a cukr, které se šlehají nad parou ve vodní lázni. Poté dle chuti nebo vaší fantazie můžete přidat další ingredience. Připravte si s námi nadýchané pusinky, kolečka s kakaem nebo bílkové tyčinky máčené v čokoládě.

Nadýchané pusinky

Ingredience: 4 ks bílků, 160 g krupicového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru

Postup: Ve vodní lázni nad parou vyšlehejte z bílků sníh. Pak postupně zašlehávejte cukr. Vyšlehaný sníh dejte do sáčku s ozdobnou zdobící trubičkou. Krouživým pohybem nastříkejte pusinky o průměru asi 4 cm na plech vyložený pečícím papírem. Rozehřejte si troubu pouze na 100 °C. Pusinky budete při této teplotě pouze sušit, a to přibližně 1,5 hodiny.

Kakaová kolečka s mandlemi

Ingredience: 3 ks bílků, 150 g cukru, 150 g mletých ořechů, 1 lžička holandského kakaa, 1 lžička citronové šťávy

Postup: Z bílků nad parou vyšlehejte tuhý sníh. Následně postupně zašlehejte cukr, citronovou šťávu a kakao. Pak opatrně vmíchejte do tuhé hmoty ořechy. Lžičkou tvarujte na plech vyložený pečícím papírem kolečka/placičky. Ozdobte půlkou mandle a sušte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 1 hodinu.

Bílkové tyčinky máčené v čokoládě

Ingredience: 3 ks bílků, 150 g moučkového cukru

Postup: Nad parou ve vodní lázni vyšlehejte bílky. Postupně pak zašlehejte cukr. Tuhou hmotu dejte do sáčku s ozdobnou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte tyčinky asi 5-7 cm dlouhé. Sušte v troubě vyhřáté na 100 °C asi 1 hodinu. Vychladlé rožky tyčinek máčejte v rozpuštěné čokoládě, připravené ze 100 g másla a 100 g čokolády na vaření.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články