Jak na rychlé sváteční pohoštění: Stačí několik surovin a kreativita

Jak na rychlé sváteční pohoštění: Stačí několik surovin a kreativita
Zdroj: Freepik.com

Sváteční pohoštění by mělo vypadat svěže a vesele. Během svátečních dnů nechcete trávit s přípravou dlouhou dobu. Mělo by být rychlé a přitom zajímavé a hlavně chutné. Co všechno dát na stůl? Nepotřebujete množství surovin, ale dostatek kreativity.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 12. 2020 13:55

Sváteční pohoštění nemusí být časově náročné. Tyhle tipy vám pomohou.

Co se vždy bude hodit?

  • různá zelenina (cherry rajčátka, kadeřávek, mrkev, petržel, celer, řepa, červená paprika, salátová okurka...)
  • ovoce (olivy, mandarinky, ananas, banán...)
  • různé druhy sýrů
  • kvalitní uzeniny
  • bagetky, rohlíky
  • jogurt, kysaná smetana, bylinky, česnek
  • nápoje (káva, víno, likéry, destiláty, voda...)
  • různé druhy ořechů

Špízy a jednohubky

Špízy a jednohubky připravíte do pár minut a mohou mít velmi veselou podobu. Skvěle vypadají špízy z malé mozzarelly proložené cherry rajčátky a lístky bazalky.

Špízy mohou být vytvořeny i z kousků ovoce.

Jednohubky nabízejí neuvěřitelné množství variant. Nezklamou třeba ty vytvořené z česnekové pomazánky, ozdobené například vlašským ořechem nebo mandarinkou.

Pečená zelenina

Pečená zelenina je vždy skvělou volbou. Dobře chutná, je rychle připravená a je barevná. Můžete z ní připravit chipsy, které budou zdravější než ty klasické. Na plátky nakrájíte zeleninu, pokapete olejem, osolíte a opečete dle potřeby na 180 °C.

Z kořenové zeleniny můžete připravit i hranolky a namíchat k nim dip. Dip může být z kysané smetany, ale i bílého jogurtu. Pikantní podoba může ukrývat prolisovaný česnek, sůl, pepř a také třeba tymián. Bez pečení se obejde salátová okurka, kterou stačí pokrájet na hranolky. K ní se skvěle hodí jogurtový dip, který bude obsahovat nasekanou mátu, koriandr, sůl, pepř a citronovou šťávu.

Další tipy na kanapky

Kanapky představují drobné pohoštění, zkrátka jen tak k zakousnutí.

Skvěle chutná třeba teplá česneková bagetka. Budete na ni potřebovat bagetu na kolečka, kterou namočíme v oleji s prolisovaným česnekem, solí a tymiánem. Peče se na poslední chvíli na grilu, případně v troubě.

Sýrové pečivo

Vždy výborně chutná sýrové pečivo. Tohle je se zakysanou smetanou, díky které chutná mnohem lépe. Recept je rychlý, těsto se ale musí nechat hodinu uležet v lednici.

Budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 60 g nastrouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany, vejce, lžičku soli, vejce na potření.

Zapneme si troubu asi na 200 °C. Připravíme těsto z mouky, másla, zakysané smetany, vejce, lžičky soli a zpracujeme do koule. Zabalíme ji do potravinové fólie a dáme do lednice. Po odležení těsto rozválíme asi na půl centimetru. Nakonec potřeme vajíčkem a nasypeme sýr. Můžeme nakrájet třeba na proužky. Připravíme si plech, na něj pečicí papír a poklademe sýrovými proužky. Vložíme do horké trouby a pečeme (a sledujeme) zhruba 15 minut.

Můžete připravit i mističky pokrájené zeleniny, mističku s kousky salámů, mističku se sýry a třeba dva dipy. Každý si pak bude nabírat párátkem takové kombinace, jaké mu budou chutnat nejlépe.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články