7 silvestrovských delikates, které máte hotové za chvilku

tyčky
Zdroj: pixabay.com

Jídlo a pití k Silvestru patří. Proč si ale letos nedopřát něco skutečně dobrého? Něco, co udělá radost nejen prázdnému žaludku, ale i náročným chutím? Nedovolte, aby se z posledního dne v roce stal pouhý symbol přejídání. Proměňte ho v úžasných 24 hodin plných vybraných pokrmů, jež vás důstojně uvedou do nové životní etapy.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 12. 2016 10:23

1. Křupavé italské tyčky

Ingredience:

1 balíček listového těsta + 1 lžíce rozpuštěného másla + ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu + 1–2 lžičky česnekové soli + 2 lžičky italského koření (sušená bazalka, oregano, rozmarýn, sušený koriandr, tymián, chilli vločky)

Postup:

Nakrájíme listové těsto na proužky a potřeme je rozpuštěným máslem. Posypeme parmazánem a italským kořením. Proužky zatočíme do spirál a pečeme při 200 °C 10 až 12 minut dozlatova.

2. Sladko-pikantní kuřecí kousky se slaninou a omáčkou Sriracha

Ingredience:

4 kuřecí prsa + ½ hrnku řepkového oleje + 2 lžíce limetkové štávy + 2 lžíce omáčky Sriracha + 450 g slaniny + 1 hrnek hnědého cukru

Postup:                                                                                                                                                                          

Smícháme řepkový olej, limetkovou šťávu a Srirachu a vlijeme směs do plastového sáčku. Nakrájíme kuřecí prsa na 2,5cm kousky, vložíme do sáčku s marinádou a promícháme. Sáček s kuřetem dáme na hodinu do lednice, po půl hodině ho obrátíme, aby se kuře promíchalo s marinádou.

Nakrájíme slaninu na proužky a každý kousek kuřete do ní zabalíme. Zafixujeme párátkem. Závitky obalíme v hnědém cukru a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo na gril. Pečeme při 180 °C zhruba půl hodiny uprostřed trouby. Poté trochu pootevřeme dvířka trouby a pečeme, dokud nebude slanina křupavá. Průběžně otáčíme a hlídáme, aby se dobroty nespálily.

3. Caprese kousky s paprikášem a bazalkovou zálivkou

Počet porcí: 24

Ingredience:

24 malých mozzarellových koulí + 24 bazalkových lístků + 24 plátků paprikáše + 24 malých cherry rajčátek + 24 párátek + 1/3 hrnku olivového oleje + 1 lžíce bílého balzamikového octa +  ¼ lžičky granulovaného česneku + 1 najemno nakrájená jarní cibulka + 6 najemno nasekaných bazalkových lístků + špetka soli a pepře

Postup:

Vytvoříme mini špízy z mozzarelly, plátku paprikáše, lístku bazalky a cherry rajčátka. Ve středně velké míse smícháme všechny ostatní ingredience a necháme půl hodiny odležet. Špízy přelijeme zálivkou a můžeme servírovat.

4. Šťavnaté koule na asijský způsob

Počet porcí: 30–35

Ingredience:

900 g mletého vepřového nebo hovězího + 2 lžičky sezamového oleje + 1 hrnek strouhanky + ½ lžičky mletého zázvoru + 2 vejce + 3 lžičky rozemletého česneku + ½ hrnku najemno nakrájené jarní cibulky + 2/3 hrnku omáčky hoisin + ¼ hrnku rýžového octa + 2 stroužky česneku + 2 lžíce sójové omáčky + 1 lžička sezamového oleje + 1 lžička mletého zázvoru

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve velké míse smícháme všechny ingredience po jarní cibulku, vytvarujeme koule a umístíme je na pomaštěný pečící papír. Pečeme 10 až 12 minut nebo dozlatova.

Zatímco se koule pečou, smícháme ostatní ingredience. Omáčku můžeme servírovat v misce nebo jí koule rovnou polít. Servírujeme teplé a dle libosti dozdobíme pokrájenou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.

5. Mini lasagne

Počet porcí: 6

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje + ½ sladké, na kostičky nakrájené cibule + 2 rozemleté stroužky česneku + 4 italské klobásky + 2 ½ hrnku rajčatové omáčky + 1 lžíce italských bylinek (sušená bazalka, oregano, rozmarýn, sušený koriandr, tymián, chilli vločky) + sůl a čerstvě namletý pepř + 24 placiček wonton + 1 ¼ hrnku ricotty + 1 hrnek nastrouhané mozzarelly

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Jemně vymažeme formu na 12 muffinů a začneme připravovat náplň. Na středním plameni rozehřejeme olivový olej a restujeme cibuli doměkka. Přidáme česnek a opékáme, dokud se nerozvoní, tedy asi minutu. Pomocí dřevěné lžíce v hrnci rozmělníme klobásky a smažíme je dozlatova, zhruba 5 minut. Přidáme rajčatovou omáčku, okořeníme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na nejnižší stupeň.

Až bude náplň hotová, vtlačíme wonton placičky do formiček na muffiny a naplníme je jednou lžící rajčatové směsi, lžičkou ricotty a lžičkou mozzarelly. Pečeme, dokud nebudou mini lasagne na okrajích zlatavé a směs neztuhne, asi 20 minut. Taštičky necháme zhruba 5 minut vychladnout, než je vyjmeme z forem.

6. Jednohubky z pita chleba ve tvaru vánočních stromků

Počet porcí: 32

Ingredience:

4 placky pita chleba + 16 tenkých slaných tyčinek + ½ hrnku netučné zakysané smetany + ½ hrnku guacamole (pomazánka z avokáda, rajčat, cibule, chilli, česneku, pepře, soli, koriandru a citronové šťávy) + 2 lžíce najemno nasekané petržele + ¼ lžičky směsi granulovaného česneku a pepře + ¼ hrnku najemno nakrájené červené papriky

Postup:

Každou placku nakrájíme na 8 trojúhelníčků. Propíchneme je rozpůlenou slanou tyčinkou. V malé míse smícháme zakysanou smetanu, guacamole, petržel a směs pepře a česneku. Každý kus pita chleba pomažeme lžičkou směsi a posypeme ¼ lžičkou červené papriky. Chladíme 8 hodin před servírováním.

7. Mini jogurtové cheesecaky

Počet porcí: 20

Ingredience:

18 grahamových sušenek + špetka soli + 4 lžíce rozpuštěného másla + 2 hrnky řeckého jogurtu + 230 g žervé + 1 hrnek cukru + 3 vejce + 1 ¼ lžičky vanilkového extraktu + špetka skořice + 1 ½ hrnku granátového jablka

Postup:

Předehřejeme troubu na 190 °C. V kuchyňském robotu rozmixujeme sušenky, jemně je osolíme, vmícháme rozpuštěné máslo a těsto vtlačíme do formiček na muffiny. Pečeme asi 5 minut. Snížíme teplotu na 160 °C.

V kuchyňském robotu rozmixujeme jogurt, žervé a cukr dohladka. Přidáme vejce, vanilkový extrakt, skořici a sůl a pomocí lžíce navrstvíme směs na vychladlou krustu. Pečeme lehce přes čtvrt hodiny – pudink by měl získat zlatavý nádech a ztuhnout, ale uprostřed zůstat polotekutý. Po vychladnutí vyjmeme z formy a chladíme v lednici půl hodiny. Před podáváním dozdobíme semínky granátového jablka.

Zdroj: PureWow / Gimme Some Oven / The Gunny Sack / Authentic Suburban Gourmet / Betty Crocker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články