Neplýtvejte potravinami: Co udělat se zbytky z vánočního hodování?

Rybí karbanátky
Zdroj: Albert
Sušené švestky ve slanině:

Suroviny:

20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka.

Postup:

Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.Okurkové jednohubky s lososem:

Suroviny:

100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele.

Postup:

V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.Mini Caprese:

Suroviny:

20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka.

Postup:

 Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.Jednohubky s brusinkami:

Suroviny:

5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka.

Postup:

Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Štědrý den a oba následující vánoční svátky už jsou za námi a vy jste jako každý rok měli velké oči, nakoupili hromadu jídla a teď vám lednice praská ve švech. Co udělat se zbytky ryby, cukroví nebo bramborového salátu?

Petra Járková
Petra Járková 27. 12. 2019 10:00

Co s jídlem, které jste v průběhu svátků nestihli sníst? Nebojte, kapra, salát ani cukroví vyhazovat nemusíte! Poradíme vám, jak dané potraviny zužitkovat a připravit díky nim chutné recepty pro celou rodinu.

Buchta z cukroví

Budete potřebovat: zbytky cukroví, mléko, vaječný koňak, ½ prášku do pečiva

Postup: Rozmočte cukroví v mléce – můžete jakékoli druhy. Rozmočené cukroví dejte do mixéru a rozmixujte na kaši. Přidejte ½ prášku do pečiva. Poté zřeďte mlékem na takovou hustotu, jako je těsto na bábovku, nalijte na vymazaný plech a upečte. Po vychladnutí můžete ozdobit polevou, namazat marmeládou a podobně.

Kapří karbanátky

Budete potřebovat: 1 kg kapřího masa, půl hrnku strouhanky, půl hrnku mouky, 1 vejce, špetku drceného kmínu, špetku soli, lžičku sladké papriky, 80 g strouhaného sýra

Postup: Zbytky smažených a pečených porcí kapra obereme a zbavíme kůže a trojobalu. Poté pořádně propracujeme na kaši – při tom vybereme poslední zapomenuté kosti. Do masa přidáme koření, sůl, vajíčko a strouhaný sýr a pořádně promícháme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, k teré obalíme v trojobalu a osmažíme na slabé vrstvě oleje do zlatova. osmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Chlebíček s bramborovým salátem

Budete potřebovat: 2 brambory, 100 g sýru eidam, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 2 lžíce majonézy, 1 hrst nasekané pažitky, 1 cibule, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 50 g vysočiny, bageta

Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky, uvařte je 10 minut ve vroucí vodě, slijte a propláchněte studenou vodou. Přistrouhejte k nim eidam, přidejte tavený sýr, majonézu, většinu pažitky, najemno nakrájenou cibuli, balsamico, olej a nakonec i sůl a pepř. Do plátku bagety vtiskněte růžičky z vysočiny, dodejte salát, posypte zbytkem nasekané pažitky a můžete podávat.

NA RECEPTY NA SVÁTEČNÍ JEDNOHUBKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články