TestováníSoutěže

Neplýtvejte potravinami: Co udělat se zbytky z vánočního hodování?

Neplýtvejte potravinami: Co udělat se zbytky z vánočního hodování?
Zdroj: Albert
+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Štědrý den a oba následující vánoční svátky už jsou za námi a vy jste jako každý rok měli velké oči, nakoupili hromadu jídla a teď vám lednice praská ve švech. Co udělat se zbytky ryby, cukroví nebo bramborového salátu?

Petra Járková 27. prosince 2019

Co s jídlem, které jste v průběhu svátků nestihli sníst? Nebojte, kapra, salát ani cukroví vyhazovat nemusíte! Poradíme vám, jak dané potraviny zužitkovat a připravit díky nim chutné recepty pro celou rodinu.

Buchta z cukroví

Budete potřebovat: zbytky cukroví, mléko, vaječný koňak, ½ prášku do pečiva

Postup: Rozmočte cukroví v mléce – můžete jakékoli druhy. Rozmočené cukroví dejte do mixéru a rozmixujte na kaši. Přidejte ½ prášku do pečiva. Poté zřeďte mlékem na takovou hustotu, jako je těsto na bábovku, nalijte na vymazaný plech a upečte. Po vychladnutí můžete ozdobit polevou, namazat marmeládou a podobně.

Kapří karbanátky

Budete potřebovat: 1 kg kapřího masa, půl hrnku strouhanky, půl hrnku mouky, 1 vejce, špetku drceného kmínu, špetku soli, lžičku sladké papriky, 80 g strouhaného sýra

Postup: Zbytky smažených a pečených porcí kapra obereme a zbavíme kůže a trojobalu. Poté pořádně propracujeme na kaši – při tom vybereme poslední zapomenuté kosti. Do masa přidáme koření, sůl, vajíčko a strouhaný sýr a pořádně promícháme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, k teré obalíme v trojobalu a osmažíme na slabé vrstvě oleje do zlatova. osmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Česká klasika jménem kapr: Kdy se zabydlel na vánočním stole?
Mohlo by Vás zajímat:

Česká klasika jménem kapr: Kdy se zabydlel na vánočním stole?

Chlebíček s bramborovým salátem

Budete potřebovat: 2 brambory, 100 g sýru eidam, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 2 lžíce majonézy, 1 hrst nasekané pažitky, 1 cibule, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 50 g vysočiny, bageta

Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky, uvařte je 10 minut ve vroucí vodě, slijte a propláchněte studenou vodou. Přistrouhejte k nim eidam, přidejte tavený sýr, majonézu, většinu pažitky, najemno nakrájenou cibuli, balsamico, olej a nakonec i sůl a pepř. Do plátku bagety vtiskněte růžičky z vysočiny, dodejte salát, posypte zbytkem nasekané pažitky a můžete podávat.

NA RECEPTY NA SVÁTEČNÍ JEDNOHUBKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články