Spojení jídla a graffiti: Dopřejte si gastronomický i umělecký zážitek

Lukáš Nevyjel je majitel a šéfkuchař originální restaurace Nota Bene.
Zdroj: Nota Bene
Krásný hovězí krkHovězí pupek s kroupamiRybí polévka je pokaždé jináSvěží letní rybí polévka je dokonalá+ 4 fotky+ 5 fotek

Mikovcova ulice na pražské křižovatce I. P. Pavlova je odlehlá až tajemná. Sem tam graffiti a neuvěřitelný klid na nejméně pravděpodobném místě hned vedle hlavní automobilové tepny Prahy. Velké dřevěné dveře vedou do jiné dimenze.

Petra Járková
Petra Járková 18. 12. 2019 10:00

V restauraci Nota Bene tvoří šéfkuchař a majitel v jedné osobě Lukáš Nevyjel, který je umělcem své kuchyně. Nemá jídelní lístek, degustační menu se mění dle aktuálních surovin dodaných farmáři daný den a nikdy, ale opravdu nikdy nejde s trendem doby. Drží se technických znalostí, které během let praxe získal. Sám v jedné osobě dokáže odvařit a vydat degustační menu i a la carte současně celé restauraci.

Návrat k tradici

„Nejraději používám obyčejné pánve. Reálná chuť, kterou jiné vymoženosti nedokáží nahradit. Nejsem celebrita, jsem kuchař, který ctí pravidla. Starší generace si pamatuje, jak chodila ne do restaurace, ale za šéfkuchařem. Věřili mu a chtěli od něj ochutnat, co ten den uvařil. Dnešní doba zakotvila spíš v postu executive chef a velkých jmen. Já si jedu trošku svébytnou gastronomii, která jde proti trendům a spíš se vrací v hodnotách zpátky k našim prarodičům. Tvořím na talíři to, co právě chci. Každý talíř a host je pro mě jedinečný,“ vysvětluje Lukáš Nevyjel.

Jít proti proudu

Ideologie a směr restaurace Nota Bene v čele s Lukášem Nevyjelem se ztotožňují i s vizuální stránkou restaurace. Za tou stojí proti proudu jdoucí umělec a Lukášův generační i mentální kamarád, světově známý umělec Alexey Klyuykov. Tato art hvězda se narodila v roce 1977 v ruském Vladimiru. V Praze žije od svých čtrnácti let. Ve celosvětových uměleckých hodnoceních se drží těsně nad první padesátkou, a to už několik let. Své obrazy v současné chvíli prodává minimálně. Zájem je obrovský, ale drží si stejnou linii jako Lukáš. Nechce jít s aktuálním a chtěným trendem. Věří v nadgenerační pointu a nezaujatý směr.

Spojení jídla a graffiti

Spojení těchto dvou osobností z různých odvětví způsobilo, že vznikla restaurace jednoduchá, čistá a umělecká současně. Malůvky na zdi jsou líbivé a vystihující příběh, který se zde odehrává. Nově přibyly další. Tedy pohádka o surovinách na zdi nekončí, jen se rozrostla o další kapitolu. Lukáš a Alexey vytvořili místo plné tvorby, a to gastronomické i umělecké. Pokud se budete ve vánočním čase toulat po centru Prahy, určitě se za Lukášem dorazte podívat a klidně s ním prohoďte pár slov. Nebojte, je to velký sympaťák, který vám bude o jídle povídat tak, že se budete cítit jako v pohádce.

NA STYLOVÉ POKRMY Z TAKTOVKY LUKÁŠE NEVYJELA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články