Blíží se sezona voňavých jablek. Nám, Středoevropanům prý jablíčka svědčí mnohem více než kdejaká superpotravina. Náš organismus je na ně totiž zvyklý. Vynikající je i jablečný ocet, který si podle našeho receptu vyrobíte sami.
Živiny z čerstvých jablek dokáže organismus dokonale vstřebat do posledního mikrogramu. Hodně z nás má to štěstí, že nám dozrávají na zahrádce nebo u hodného souseda, který nám přes plot podá plný košík na ochutnání. Anebo si jablíčka koupíme v obchodě, také jsou dobrá, i když chemicky ošetřená. Stačí omýt je horkou vodou a důkladně otřít papírovou utěrkou. Alergikům doporučujeme slupku pro jistotu oloupat.
Hra o jablko: Proč jsou česká jablka zdravější a chutnější?
Úrodu zpracujeme beze zbytku
Úrodu jablek nesmíme celou, ale právě tohle ovoce, respektive jeho odrůdy se poměrně snadno skladuje. Báječná jsou i jablíčka sušená – křížaly, můžeme si je také nastrouhaná zavařit a v zimě máme po ruce porci na jablečný závin. Strouháme výhradně jablíčka oloupaná a tak nám v misce nám zbude hromada slupek. Byl by hřích je vyhodit, protože si z nich vyrobíme jablečný ocet, o kterém se říká, že prý je to elixír mládí, zdraví a krásy.
Univerzální všelék
Jablečný ocet obsahuje nejenom spoustu potřebných vitamínů, ale také enzymů a minerálů. Dokonce má prý i antibakteriální účinky. Reguluje hladinu cukru v krvi, což by mělo zajímat diabetiky 2. typu, eliminuje pachy a kloktáním odstraníte nepříjemný dech, likviduje plísně na nehtech a afty. Při dlouhodobém užívání posiluje imunitu a odbourává únavu. Je dobrý při hubnutí a používá se do spousty receptů.
Jedno na štrúdl, druhé na mošt: Vyznejte se v jablkách!
Výroba jablečného octa
Proč byste si jej kupovali, když výrobní postup je tak strašně jednoduchý.
Potřebujete: stejný díl cukru a jablečných odřezků (slupek a jádřinců), a dva díly vody.
Jablka nasypte do vysoké sklenice a zalijte svařenou a vychladlou vodou, ve které jste rozpustili všechen cukr. Hrdlo lahve překryjte gázou a zavažte provázkem. Sklenici postavte například na skříň, kde jí bude teplo a bude mít dostatek denního světla. Nechte ji stát alespoň deset dnů. Poté obsah slijte přes plátno a tekutinu opět uzavřete hadříkem, tentokrát ale sklenici uložte do temna a nechte zrát ještě alespoň tři týdny až měsíc. Hotový ocet slijte a máte hotovo.