Zázračný jablečný ocet: Vyrobte si sami elixír zdraví

jablečný ocet
Zdroj: freepik.com

Blíží se sezona voňavých jablek. Nám, Středoevropanům prý jablíčka svědčí mnohem více než kdejaká superpotravina. Náš organismus je na ně totiž zvyklý. Vynikající je i jablečný ocet, který si podle našeho receptu vyrobíte sami.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 09. 2020 10:00

Živiny z čerstvých jablek dokáže organismus dokonale vstřebat do posledního mikrogramu. Hodně z nás má to štěstí, že nám dozrávají na zahrádce nebo u hodného souseda, který nám přes plot podá plný košík na ochutnání. Anebo si jablíčka koupíme v obchodě, také jsou dobrá, i když chemicky ošetřená. Stačí omýt je horkou vodou a důkladně otřít papírovou utěrkou. Alergikům doporučujeme slupku pro jistotu oloupat.

Úrodu zpracujeme beze zbytku

Úrodu jablek nesmíme celou, ale právě tohle ovoce, respektive jeho odrůdy se poměrně snadno skladuje. Báječná jsou i jablíčka sušená – křížaly, můžeme si je také nastrouhaná zavařit a v zimě máme po ruce porci na jablečný závin. Strouháme výhradně jablíčka oloupaná a tak nám v misce nám zbude hromada slupek. Byl by hřích je vyhodit, protože si z nich vyrobíme jablečný ocet, o kterém se říká, že prý je to elixír mládí, zdraví a krásy.

Univerzální všelék

Jablečný ocet obsahuje nejenom spoustu potřebných vitamínů, ale také enzymů a minerálů. Dokonce má prý i antibakteriální účinky. Reguluje hladinu cukru v krvi, což by mělo zajímat diabetiky 2. typu, eliminuje pachy a kloktáním odstraníte nepříjemný dech, likviduje plísně na nehtech a afty. Při dlouhodobém užívání posiluje imunitu a odbourává únavu. Je dobrý při hubnutí a používá se do spousty receptů.

Výroba jablečného octa

Proč byste si jej kupovali, když výrobní postup je tak strašně jednoduchý.

Potřebujete: stejný díl cukru a jablečných odřezků (slupek a jádřinců), a dva díly vody.

Jablka nasypte do vysoké sklenice a zalijte svařenou a vychladlou vodou, ve které jste rozpustili všechen cukr. Hrdlo lahve překryjte gázou a zavažte provázkem. Sklenici postavte například na skříň, kde jí bude teplo a bude mít dostatek denního světla. Nechte ji stát alespoň deset dnů. Poté obsah slijte přes plátno a tekutinu opět uzavřete hadříkem, tentokrát ale sklenici uložte do temna a nechte zrát ještě alespoň tři týdny až měsíc. Hotový ocet slijte a máte hotovo.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články