Jahody na balkon: Tyhle odrůdy se osvědčily. Poradíme, jak je pěstovat

Jahody na balkon: Tyhle odrůdy se osvědčily. Poradíme, jak je pěstovat
Zdroj: Freepik

I pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat jahody. Bez problémů rostou na balkoně nebo na terase. Ideální je zvolit stáleplodící odrůdy. Budete se tak moci těšit z jejich plodů od května až do mrazů. Na co se zaměřit, aby byla úroda bohatá?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 04. 2021 12:00

Do malých prostor jsou ideální převislé stáleplodící odrůdy. Zavěsit je můžete na vnější stranu balkonu a nebudou vám zabírat místo. Navíc vypadají velmi dekorativně.

Které odrůdy jahodníku se osvědčily na balkoně

Jak už jsme zmínili, je nejlepší vybírat mezi stáleplodícími převislými odrůdami. Pak můžete volit buď velkoplodé odrůdy, nebo lesní jahody.

Mezi kvalitní velkoplodé patří Mara de Bois, která je oblíbená pro menší až střední kulaté červené plody, které jsou velmi sladké. Chutí konkuruje lesním jahodám, které jsou rozpoznatelné pro svou typickou chuť a vůni. Mezi výborné plody patří i Ostara, Maranell, Diamante nebo třeba Albion.

Mezi měsíčními jahodami vyniká především nejoblíbenější Rujana. Plody měsíčních jahod jsou drobnější, zato mají mnohem sladší chuť a většinou i lépe voní. Mezi kvalitní odrůdy patří i Alexandria nebo Tubby Red.

Pěstování jahod

Důležité je si pořídit dobré sazenice. Právě teď v dubnu máte skvělou možnost je zasadit, pokud jste to neudělali už na podzim. Velmi zajímavou volbou je takzvaná frigo sadba. Sazenice na první pohled nevypadají kvůli zchlazení příliš vábně, ale během 3–4 týdnů by se měly krásně rozrůst.

Požadavky pro pěstování jahod

Jahodám se skvěle daří na slunném stanovišti. Substrát by měl být mírně kyselý a hlinitopísčitý. Budou potřebovat mírně přihnojit. Vhodné je použít za tímto účelem speciální hnojivo na jahody bez obsahu chlóru. Existují i speciální hnojiva na přírodní bázi. K zemině se někdy radí přidat i rašelinu, která přispěje k zadržování vody.

Jak zasadit jahody

Na dno nádoby vysypeme keramzit nebo větší kamínky. Vyhloubíme dostatečně velkou jamku (aby se do ní pohodlně vešly kořeny) a jahodník zahrneme zeminou tak, aby kořenový krček dosahoval úrovně okolní půdy. Nesmí být zasazen hluboko, protože by špatně rostl. Rostlinky by měly být alespoň 20 cm od sebe.

Jak jahody zalévat

Zemina by měla zůstávat stále vlhká. Jahody potřebují dostatek vláhy, ale nesmí se přemokřit. Pokud si nejste jisti pravidelností zalévání, vsaďte na samozavlažovací květináče. Zálivka by neměla přijít na listy, ale do květináče nebo do misky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články