7 květin pro krásný balkon: Tyhle rostliny potěší záplavou barev i v náročných podmínkách

7 květin pro krásný balkon: Tyhle rostliny potěší záplavou barev i v náročných podmínkách
Zdroj: Pixabay
Osteospermum neboli paprskovka či modroočko je nenáročná rostlinka, která miluje balkony orientované na jih.Petúnie je oblíbenou balkonovou květinou. Dobře roste na slunci a potřebuje dostatek vláhy. V létě pak pravidelně přihnojit.Dvouzubec neboli balkongold potřebuje kvalitní substrát, pravidelnou zálivku a přihnojování. Snese plné slunce i polostín. Scaevola neboli vějířovka miluje slunce, nevadí jí vítr ani déšť.+ 1 fotka+ 2 fotky

Na balkoně se toho dá pěstovat spousta. Od mikrozeleniny přes nejrůznější bylinky, drobné stromky až po květiny. A právě záplava barevných květů nám udělá během léta obrovskou radost. Máme pro vás 7 rostlin, které zvládnou náročné podmínky na balkoně, a navíc nádherně pokvetou.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 04. 2021 11:00

Na balkoně můžete pěstovat velkou spoustu květin. Dají se zavěsit na zábradlí, čímž naplno vynikne jejich nádhera. Převislé muškáty jsou klasikou, ale rostlinná říše toho nabízí mnohem víc. Nechte se inspirovat našimi tipy na krásu.

Osteospermum

Říká se jí paprskovka, ale i modroočko. Tato balkonovka může kvést hned v několika barevných variantách – od modré přes bílou, růžovou až po nafialovělou, oranžovou a žlutou. Je nenáročná na pěstování a nejlépe poroste na balkoně orientovaném na jih. Osteospermum dobře zvládá nápory větru. Když kvete, potřebuje dostatečně zalévat, krátké sucho ale zvládne. Pro bohatý květ vyžaduje dobře propustnou půdu plnou živin a na dno nádoby drenážní vrstvu.

Kosmatec

Na jižní a západní balkon se bude skvěle hodit kosmatec. Tahle rostlina dobře zvládá sucho a nevadí jí ani přímé slunce. Trochu nevýhodou je potřebná ochrana před prudkým deštěm. Kosmatec vyžaduje pravidelnou zálivku a rostlinu je lepší nehnojit.

Petúnie

Petúnie patří vedle muškátů a lobelek mezi velmi oblíbené balkonové květiny. Rostlina miluje slunce a dostatek tepla. Pro krásný květ potřebuje vydatnou zálivku, v létě pak i jednou týdně přihnojit.

Million bells

Mini petúnie najdete pod označením million bells. Polopřevislé nebo převislé rostliny bývají plné květů. Milují dostatek tepla a slunce, ale potřebují ochranu před deštěm a větrem. Zajistěte jim kvalitní substrát, pravidelné hnojení s vyšším obsahem dusíku a fosforu a pravidelnou zálivku.

Balkongold

Žluté, bílé a červené varianty květů vytváří rostlina zvaná balkongold, jinak také dvouzubec (bidens). Mívá bohaté květenství, a nabízí tak spoustu radosti. Potřebuje kvalitní substrát pro balkonové rostliny, pravidelnou zálivku a přihnojování. Balkongold snese plné slunce i polostín. Na balkon může až po jarních mrazících.

Vějířovka

Vějířovka (scaevola) má ráda dostatek slunce a mírně vlhkou půdu, přičemž nepotřebuje odstraňovat zvadlé květy. Nutná není ani ochrana před větrem a deštěm. Zalévejte ji ideálně dešťovou vodou.

Netýkavka

Předchozí květiny vyžadovaly spíše slunečná místa. Polostín zase vyhovuje netýkavkám (impatiens). V úplném stínu kvetou méně. Květy mají bílou, červenou nebo fialovou barvu. Pro dobrý růst a květ potřebují mírně kyselou půdu a pravidelné zalévání. Protože se zálivka hůře odhaduje, jsou pro ně ideální samozavlažovací truhlíky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články