Proměňte svou zahrádku v noční oblohu. Odrůdu petúnie s názvem Sky Night koupíte i u nás

Proměňte svou zahrádku v noční oblohu. Odrůdu petúnie s názvem Sky Night koupíte i u nás
Zdroj: Pixabay.com

Jaro už naplno zaťukalo na dveře, a tak přišel čas nádherných květin, kterými si můžete vyzdobit okna, zahrádky či terasy. Skvělou volbou jsou petúnie, které mají nádherně rozkvetlé květy. A pokud vsadíte na odrůdu Sky Night, tak si získáte pozornost všech kolemjdoucích, protože to u vás bude vypadat skoro stejně, jako když se podíváte dalekohledem na noční oblohu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 04. 05. 2020 10:47

Petúnie se poprvé objevily ve Střední Americe. Později, tedy někdy okolo roku 1850, vyšlechtěné petúnie začaly zdobit i anglické a francouzské zahrady. K velkému rozšíření této květiny ale došlo až po druhé světové válce, kdy se začaly objevovat i jejich první hybridy. Právě v té době se pěstitelé postupně soustřeďovali na barvu květu, ale i velikost a kompaktní vzhled.

Příbuzní? Tabák i rajčata

Petúnie, která je oblíbenou okrasnou květinou, se řadí do čeledi lilkovitých. Mezi její blízké příbuzné patří například tabák, ale taky brambory, rajčata, paprika či dokonce lilek. Květy petúnie jsou také jedlé, a tak je bez obav můžete použít při dekorování vašich kuchařských výtvorů. Hosté určitě ocení vaši kreativitu a možnost ochutnat něco doposud neznámého.

Hybrydů petúnií existuje celá řada a patří mezi ně i Sky Night - tedy noční obloha, nebo galaxie. Tato květina, která může dorůst až do padesáti centimetrů, se vyznačuje krásnou, tmavě fialovou barvou. Rovněž se pyšní bílými tečkami a flíčky, které nápadně připomínají pohled na noční oblohu posetou nekonečným množstvím hvězd. Kvete od května do října.

Nenáročné na pěstování

Petúnie nejsou na pěstování vůbec náročné, a proto se hodí i pro úplné začátečníky. Ke svému rašení potřebují dostatek slunečního světla a samozřejmě i klasické zalévání, za což se vám odvděčí bohatým květenstvím.

Květinu Sky Night, která vás bude těšit od května až do října, lze pořídit také u nás. Do pěstování malého „vesmíru“ se tak můžete pustit i na vlastní zahrádce nebo v truhlíku za oknem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články