Mikrozelenina: Vitamínová bomba, kterou zvládnete vypěstovat i na parapetu

Mikrozelenina: Vitamínová bomba, kterou zvládnete vypěstovat i na parapetu
Zdroj: Pixabay
Naklíčené rostliny jsou skvělé pro posílení organismu. Klíčení se může stát zábavou pro děti, které rychle uvidí změny a budou mít radost z vlastních výpěstků.Pěstovat jako mikrozeleninu můžete řeřichu, fazole mungo, čočku, hrách, ale i kadeřávek, brokolici.Pěstování není náročné. Stačí trocha zeminy, třeba řeřichu vypěstujete i v klíčící misce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Už jste slyšeli o mikrozelenině? Jde o velmi mladé rostlinky běžné zeleniny, které si i v těchto chladných dnech můžete hravě vypěstovat třeba na okenním parapetu. Navíc mají téměř o polovinu víc vitamínů a nutričně cenných látek než vzrostlá zelenina.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 02. 2021 09:00

Za mikrozeleninu (tvz. microgreens) se označují zhruba 4-5 cm vysoké mladé rostlinky, které kromě děložních lístků mají jen jeden nebo dva pravé. Do jejich pěstování můžete směle zapojit i své ratolesti. Celý proces klíčení je totiž nesmírně vzrušující a péči o něj zvládne i malé dítě. Výsledný produkt si už za pár dnů můžete společně dát do salátu nebo na sendvič.

Co lze nechat naklíčit

Než se do pěstování pustíte, je dobré vybrat vhodná semínka. Naklíčit si můžete nechat třeba řeřichu, ředkvičky, rokety, slunečnici, jetel, brokolici, kapustu, fazole mungo nebo atzuki, čočku, hrášek, ale také například mladý ječmen. Ideální je sáhnout po semenech v biokvalitě, která jsou vhodná ke konzumaci. Ta totiž nejsou ošetřená pesticidy.

Jak správně naklíčit semena

Před použitím je třeba nechat semena přes noc v misce s vodou. Tu ráno slijte a nechte semínka osm hodin klíčit. Pak vezměte třeba květináč, nasypte do něj substrát a na něj naklíčená semínka. Nezahrnujte je, jen zalijte a zakryjte černou folií. Nechte je klíčit čtyři až pět dnů a každý den zalévejte.

Až budou mít rostliny zhruba dva až tři centimetry, odstraňte zakrytí a nechte je dva až tři dny na světle. Nakonec mikrozeleninu odstřihněte těsně nad zemí, omyjte a můžete využít.

Pokud nechcete shánět substrát, můžete mikrozeleninu nechat klíčit na mokré vatě v misce. Důležité je dvakrát denně semena proplachovat a hlídat, aby se na nich neobjevila plíseň.

Jak mikrozeleninu využít

Mladé rostlinky jsou plné enzymů a dalších prospěšných látek, které přijdou po dlouhé zimě vašemu tělu vhod. Dají se využít pouze ve studené kuchyni, protože jinak by ztratily cenné látky, pro které je konzumujeme. Můžete je přidat do různých salátů či sendvičů, ale i jen tak jimi posypat třeba chleba s máslem nebo tvarohem. Mohou se stát i součástí smoothie.

Jak uchovávat mikrozeleninu

Mikrozeleninu je třeba skladovat v chladu při teplotě 1-5 °C a spotřebovat do 5 dní od data sklizně. Než si ji dáte na talíř, je nutné mikrozeleninu propláchnout studenou vodou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články