Pěstování bylinek za oknem: Tyhle druhy vám na parapetu vyčarují krásu i skvěle poslouží

Pěstování bylinek za oknem: Tyhle druhy vám na parapetu vyčarují krásu i skvěle poslouží
Zdroj: Pixabay
Řeřicha setá je jednou z bylinek, které si můžete na okenním parapetu pěstovat stále dokola. Tyhle rostlinky vypadají krásně v jídle i na okně a jsou plné vitamínů.
Bazalka patří k bylinkám, bez kterých se v kuchyni nejspíš neobejdete. Snadno se pěstuje a můžete ji průběžně sklízet.
Rukola neboli roketa se dá během roku také zasít několikrát a můžete se pravidelně těšit ze skvělé úrody, i přesto, že nemáte zahradu. 
Jestliže máte rádi koriandr, i ten patří mezi rostliny, které klidně mohou na okenní parapet. Pravidelné zastřihávání podporuje růst.+ 1 fotka+ 2 fotky

Bylinky za oknem nejen skvěle vypadají, ale také jsou velmi praktické. Můžete je totiž hned využít a udělat svá jídla ještě pestřejšími. Pěstovat je na parapetu není žádná věda. Poradíme, které bylinky vybrat a jaké podmínky budou potřebovat.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 05. 2021 11:30

Každá z bylinek má trošku jiná nároky na pěstování, přesto si většinou libují na oknech orientovaných na jih nebo jihovýchod. Na co všechno se připravit, vám prozradíme na následujících řádcích.

Kam umístit květináč s bylinkami

Kuchyň už nejspíš nepřemístíte, ale pokud má okna orientovaná na jih nebo na jihovýchod, bude zaplaveno spoustou světla. V kuchyni a obývacím pokoji bývá většinou dostatek tepla. Obojí jsou ideální podmínky pro pěstování bylinek. Bylinky můžete mít v samostatných květináčích, velmi dekorativně ale působí v nádobách, kam se jich vejde víc druhů.

Bylinky se většinou dají velmi dobře předpěstovat. Skvěle vám ze semínek poroste bazalka, řeřicha, rukola, koriandr, kopr, saturejka, majoránka nebo pažitka. Přestože se dají pěstovat i v jedné nádobě, právě majoránka je příkladem bylinky, která potřebuje trochu jiné podmínky. A to méně vody a lehčí substrát.

Východní okno se hodí pro pěstování bobkového listu a rozmarýnu. Pořiďte jim na dno květináče drenáž a dobře propustný substrát, třeba i nakombinovaný s pískem. Obě rostliny se dají dobře tvarovat zaštipováním. Jinak je východní okno vhodnější pro přezimování bylinek, kde si lépe odpočinou.

Západní okno je ideálním místem pro pažitku, petrželku, meduňku a mátu.

Předpěstování bylinek

Pokud rostlinky předpěstováváte, pomůže klíčení kromě již zmíněného i hnojení. Možností je speciální hnojivo na bylinky, ale také třeba výluh z pampelišek, nebo zbytky z dřevěného popela. S hnojením bylinek to ale vůbec není třeba přehánět.

Zalévání bylinek

Požadavek rostlin na vláhu poznáte podle listu. Dostatek vláhy potřebují bylinky s tenkými listy (máta, meduňka), ty s tužšími zvládnou i sušší podmínky (šalvěj, rozmarýn). Háklivé jsou na přelévání. Ideální je proto při sázení rostlinek dbát na dostatečnou spodní drenážovou vrstvu a otvor na dně. Bylinky se zalévají odstátou vodou a většinou mají rády vlhčí vzduch.

Bylinky na okně

Pažitku, stejně jako třeba rukolu či špenát, si můžete každým rokem zasít novou. Během růstu se dá bylinka několikrát zastřihnout. List nestříhejte celý, ale jen zhruba do půlky. Pažitku dostatečně zalévejte, případně přihnojujte. Obdobná péče platí i pro zbývající bylinky. Zastřihávání je podporuje v růstu. Kromě toho se doporučuje květináč čas od času pootočit, aby se rostlinky nenakláněly a rostly rovnoměrně.

Přestože bylinkám vyhovuje letnění venku, můžete je pěstovat na kuchyňském okně po celý rok.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články