Jak využít zbytky rýže: Zkuste báječné sýrové kuličky, salát nebo nákyp

Jak využít zbytky rýže: Zkuste báječné sýrové kuličky, salát nebo nákyp
Zdroj: Pixabay.com

Rýže nabízí celou řadu možností různého využití. Když budete připravovat pokrm z rýže či ji využijete jako přílohu a neodhadnete množství, rozhodně zbytek nevyhazujte. Připravili jsme tři tipy, jak jej můžete využít třeba v netradičním dezertu, ať již naslano, nebo nasladko.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 01. 2021 14:30

Rýže je poměrně vděčný a oblíbený pokrm. Je chuťově neutrální, takže když k ní přidáte výrazné suroviny, vůbec nebude vadit, že rýže nebyla uvařená právě pro toto jídlo.

Rýžovosýrové kuličky

Jednou z možností dalšího využití rýže jsou sýrové kuličky, které se smaží na oleji. Nejedná se právě o nejzdravější jídlo, jednou za čas ale tohle chutné uklouznutí vůbec nevadí. Budeme potřebovat hrnek rýže, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, jednu a půl lžíce smetany/mléka, na obalení strouhanku, směs bylinek (co dům dá: petrželka, pažitka, tymián...), olej, pepř a sůl.

Do misky vysypeme rýži, která nám zůstala z dřívějšího vaření. Přidáme k ní nastrouhaný sýr, vajíčko, přilijeme smetanu/mléko, přisypeme posekané bylinky, opepříme, osolíme. Vše dobře promícháme a vytvoříme malé kuličky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v horkém oleji.

Aby se odstranil přebytečný tuk, odkládáme kuličky po osmažení na ubrousek. Skvěle chutnají s kysanou smetanou nebo třeba tatarskou omáčkou.

Rýžový salát s tuňákem

Bude se nám hodit hrnek zbylé rýže, velká konzerva tuňáka, sklenice sterilované zeleniny (okurka, mrkev, paprika, hrášek, kukuřice), případně olivy, 100 g sýra (eidam nebo ementál), 100 g šunky, citron, olivový olej (pokud je tuňák v oleji, využijte ten), sůl.

Hrnek rýže zakapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Šunku, okapaného tuňáka, zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka a smícháme dohromady. Pokud bude třeba, dosolíme. Můžeme ještě dát vychladit do lednice.

Rýžový nákyp s ovocem

Ze zbytků rýže si můžete připravit i sladkou tečku, a to především, pokud vám zbude rýžová kaše. Určitě můžete uvařit rýžový nákyp s ovocem do velkého hrnce, ale zbytková verze poslouží jako příjemný dezert. Můžete použít třeba kompotované ovoce.

Pro tento nákyp potřebujete: hrnek rýže / rýžové kaše, smetanu na šlehání, 2 lžíce cukru moučky, 1 velké vejce, máslo, ovoce.

Postup: Ze žloutku a cukru vymícháme nadýchanou hmotu. Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Rýži nebo rýžovou kaši spojíme se dvěma až třemi lžícemi smetany na šlehání, dobře promícháme a chvilku necháme stát. Pak promícháme se žloutkovo-cukrovou hmotou a sněhem. Do máslem vymazané misky nasuneme polovinu směsi, proložíme ovocem a přikryjeme zbylou rýžovou směsí.

Navrch můžeme položit plátky másla. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 ˚C zhruba půl hodiny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články