Houbové rizoto: Jak ho připravit z mražených, zavařených či sušených hub

Houbové rizoto: Jak ho připravit z mražených, zavařených či sušených hub
Zdroj: Pixabay.com

Na podzim si možná děláte zásoby sušených, mražených, případně zavařovaných hub. Teď přichází ta pravá chvíle na jejich využití. Připravte si houbové rizoto.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 01. 2021 10:00

Důležitý je výběr vhodné rýže. Co dalšího je potřeba vědět?

Tipy a triky pro houbové rizoto

Pro přípravu je důležité využít vhodnou rýži na rizoto. Konkrétně třeba Arborio, Carnaroli, které se dají běžně sehnat v našich obchodech. Méně často v nich najdeme rýži Vialone Nano a Marateli. Vždy by se mělo jednat o kulatou rýži. Taková rýže má mít vyšší obsah škrobu, protože tak rizoto získá nádhernou krémovitou texturu. Přesně tak, jak to vyžadují tradiční italská rizota.

Pro pokrm se hodí využít silný vývar. Může být zeleninový, případně kuřecí. V ideálním případě domácí. Kostka je krajním řešením. Do receptu se využívá teplý vývar. Pokud ho máte ze zásob, ohřejte ho.

Rizoto nejlépe chutná z hříbků a podhříbků, ale můžete využít i houbovou směs. Sušené houby je třeba předem namočit do osolené vody (nejlépe přes noc). Když si na přípravu vzpomenete na poslední chvíli, proces urychlíte nasypáním hub do sklenice s horkou vodou. Bude jim stačit asi dvacet minut.

Houbové rizoto

Budeme potřebovat: 750 ml horkého vývaru, 50 ml suchého bílého vína, 400 g čerstvých nebo zavařených hub (hrnek usušených hub), 250 g rýže, 1 větší cibuli, 1 střední stroužek česneku, 4 lžíce másla, 100 g strouhaného parmazánu, pepř, sůl, petrželku nebo tymián na ozdobení.

V hrnci rozehřejeme tři lžíce másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme syrové houby (pokud jsou tepelně upravené můžeme je přidat později). Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se nabalila tukem. Pár minut opékáme, až zprůhlední, zalijeme vínem. Pak postupně doléváme vývar.

Vždy počkáme, než se vstřebá, vaříme na středním plameni. Před posledním zalitím přidáme zavařené houby, pokud už do jídla nepřišly. Osolíme a opepříme. Vývar už není třeba přidávat, když je rýže na skus mírně tužší, je téměř hotová (tedy „al dente“). Nakonec ještě dojde. Sundáme hrnec z plotny, přisypeme nastrouhaný parmezán a přidáme lžíci másla. Promícháme.

Jednotlivé porce můžeme posypat ještě trochou nastrouhaného parmezánu a pokrájenou petrželkou nebo tymiánem a můžeme servírovat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články