Jarní menu pro každý den: Hráškový krém, rizoto s červenou řepou nebo salát s kuřecím masem

2. června 2019
archiv
archiv

Přemýšlíte každý den, co svým blízkým naservírujete k jídlu? Den začněte třeba se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se zase skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.

Vyzkoušejte šestici jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro! A pokud nevíte, jaké zvolit ingredience, vsaďte na značky kvality, Ty vám pomohou zorientovat se v nepřeberném množství výrobků, které na trhu jsou. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte třeba web akademiekvality.cz.

Snídaňový sendvič

K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Červen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.

Ingredience:

  • 4 krajíce oblíbeného chleba
  • 8 ředkviček
  • 1 velká mrkev
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 2 vejce
  • 100 g šunky od kosti
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 ½ lžičky uzené mleté papriky
  • 1 hrst řeřichy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.
  2. Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.
  3. Vejce můžete uvařit natvrdo nebo udělat sázená vejce.
  4. Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.
  5. Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.

Hráškový krém se slaninou

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. Hrášková sezóna je v plném proudu, tak dobrou chuť!

Ingredience:

  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 šalotky
  • bílá část z jednoho pórku
  • 500 g mraženého hrášku
  • 100 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce másla
  • 6 plátků slaniny
  • zakysaná smetana k podávání
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
  2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
  5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
  6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa je jedním z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhly, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.

Ingredience:

  • 300 g jáhel
  • 300 g předvařené řepy
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů
  • oblíbený tvrdý sýr na strouhání
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce olivového olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.
  2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.
  3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.
  4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.

Ztracené vejce na chlebu se slaninou

Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si ztracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!

Ingredience:

  • 2 velké krajíce oblíbeného chleba
  • 2 vejce
  • 80 g žervé
  • 4–6 plátků slaniny
  • 2 hrsti očištěných špenátových listů
  • ½ hrsti nasekané pažitky
  • 1 velké rajče
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml vody
  • 5 lžic octa (může být vinný)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
  2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
  3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
  5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.

Ovocné jogurtové nápoje se zákysem

Není všechno zdravé, co strašně dobře chutná a oku lahodí. Jogurtový nápoj se zákysem takový je! Ani mléko, ani jogurt, prostě zákys! Příznivě působí na rovnováhu střevní mikroflóry a má příjemně nakyslou, svěží chuť. A když si ze zákysu připravíte jogurtový nápoj se svým oblíbeným ovocem? Mňam!

Ingredience:

Jahodový nápoj

  • 200 ml bílého zákysu
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 g mražených jahod
  • ½ jablka

Borůvkový nápoj:

  • 200 ml bílého zákysu
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 ml mražených borůvek
  • 1 lžíce ovesných vloček

Postup:

Všechny ingredience spolu řádně rozmixujte a přelijte do sklenic.

Jarní salát s kuřecím masem

S teplejším počasím přichází i chuť na lehčí jídla, kterým jarní salát s kuřecím masem bezpochyby je. Červen je navíc měsícem spousty dobré zeleniny. Kromě ledového a hlávkového salátu nebo baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. Pokud si budete chtít salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách.

Ingredience:

  •  2 ks kuřecích prsou
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 hrsti lístků červené řepy
  • 1 den starý rohlík
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na dresink smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, vinný ocet a prolisovaný stroužek česneku. Osolte a opepřete dle chuti.
  2. V míse smíchejte pokrájené ředkvičky, proprané ředkvičkové listy, polníček a listy červené řepy. Zalijte připraveným dresinkem.
  3. Na pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm osolená a opepřená kuřecí prsa spolu s rozmarýnem a tymiánem.
  4. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
  5. V troubě opečte plátky slaniny a na kostičky nakrájený rohlík. Dejte pozor, aby se vám krutony nespálily.
  6. Na salátovou směs naskládejte slaninové plátky, vejce, nakrájená kuřecí prsa a zasypte krutony.