V hlavní roli kuře i cibulačka! Kluci v akci a jejich nejlepší nízkorozpočtové recepty z benefičního speciálu

Kluci v akci se vrhají do dalšího benefičního vaření
Zdroj: Česká televize
Takhle kluci v akci začínaliKuřecí roláda plněná vaječnou fášíCibulačka podle Kluků v akciKluci budou vařit kuřecí roládu s prodavači Nového prostoru+ 6 fotek+ 7 fotek

V sobotu 1. června bude odvysílán již třetí benefiční speciál pořadu Kluci v akci. Tentokrát se kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina propojí s organizací Nový prostor, která již dvacet let pomáhá osobám, které se dostali do tíživé sociální a finanční situace.

Petra Járková
Petra Járková 31. 05. 2019 14:00

Slavní čeští kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina budou vařit společně s dvěma prodejci časopisu Nový prostor, konkrétně s Petrem a Tomášem. Ti byli dříve také kuchaři, než se kvůli alkoholu a drogám dostali na úplné dno, ze kterého se teď za pomoci Nového prostoru snaží odrazit.

Petr s Tomášem připravili takzvané nízkorozpočtové menu, neboť oni sami pořádají v denním centru NP kurzy levného vaření pro ostatní prodejce. Menu sestává z cibulové polévky, gratinovaných portobell s modrým sýrem a kuřecí rolády s vaječnou faší.

Cibulová polévka

Suroviny:

6 lžic oleje

30 g másla

3 cibule

1 jarní cibulka

1,2 l kuřecího vývaru

sůl

mletý pepř

na krutony: veka či starší pečivo

máslo

Postup:

Cibuli nakrájíme na klínky, jarní cibulku na kolečka – do základu použijeme jen bílou část, zelenou ponecháme na podávání (aby neztratila hezkou zelenou barvu).

V hrnci rozehřejeme olej a máslo, cibuli opečeme dosklovata a zalijeme horkým vývarem. Povaříme asi 10 minut a dochutíme solí a mletým pepřem.

Pečivo nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.

Gratinovaná portobella s modrým sýrem

Suroviny:

4 porce

4 portobella

olej

1 šalotka

100 g sýru s modrou plísní (niva)

Postup:

Z hub odkrojíme nožičky, které nadrobno nakrájíme. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šalotku, nožičky hub, osolíme a opepříme. Hlavičky portobell obrátíme vrchem dolů na plech vyložený pečicím papírem a do houbových mističek navršíme směs, posypeme sýrem a v troubě zprudka a krátce zapečeme při 200 °C.

Kuřecí roláda s vaječnou fáší

Suroviny:

6 porcí

1 celé kuře

1 cibule

1 čerstvá kapie

150 g šunky

3 lžíce oleje

3 vejce

1 jarní cibulka (zelená část)

hrst hrášku

Postup:

Kuře vykostíme, skelet použijeme na kuřecí vývar.

Na oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, kapii a šunku, vmícháme vejce, osolíme, opepříme, odstavíme a přidáme hrášek a zelenou část jarní cibulky.

Na upravený plát masa navršíme směs, zarolujeme, svážeme kuchařským provázkem, vložíme do pekáče, poklademe máslem, trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi hodinu dozlatova. Podáváme se šťouchanými brambory.

PODÍVEJTE SE NA NÍZKOROZPOČTOVÉ RECEPTY KLUKŮ V AKCI:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články