Průvodce rýží: Správný typ chuťově pozvedne jakýkoli pokrm

Průvodce rýží: Správný typ chuťově pozvedne jakýkoli pokrm
Zdroj: Pixabay.com

Zatímco dříve se pod označením rýže skrýval v regálu supermarketu jeden typ této plodiny, dnes jich tam najdete celou řadu. A proč se v nich vyznat? Třeba proto, že rýže nabízí nejenom spoustu rozličných chutí, ale i spoustu benefitů, které příznivě ovlivňují naše zdraví.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 10. 03. 2020 10:00

Rýže se řadí mezi oblíbené přílohy téměř každého jídla. Pěstuje se především Asii, Africe, ale také v Americe, Austrálii a dokonce i v teplejších částech Evropy. Již dávno neplatí, že by rýže byla převážně doménou cizích kuchyní, skvěle doprovodí i česká tradiční jídla, jako je například španělský ptáček nebo guláš. Oblíbená je i jako základní surovina třeba pro rizoto a uplatnění najde také ve sladké kuchyni. A jaké jsou na trhu druhy rýže?

Natural/hnědá rýže

Tato rýže není zbavena povrchové vrstvy, a proto si zachovává cenné živiny, především vlákninu, minerální látky a nenasycené mastné kyseliny. Vaří se déle než ostatní druhy a chutná po oříšcích. Poznáme ji podle tmavší barvy a využijeme ji do vegetariánských rizot. Je vyhledávaná při dietách.

Jasmínová rýže

Populární varianta rýže, která je velmi chutná vařená i dušená – hodí se do jídel, kde vynikne její lahodná chuť i vůně. Je vhodná k jakékoliv zelenině a naopak není dobré ji kombinovat s aromatičtějším masem. Nebojte se ji přidat také k omáčkám. Je sypká, nelepí.

Basmati rýže

Tato dlouhozrnná rýže je ideální k dušení. Je rychle uvařená a využijeme ji jak k jídlům bez omáčky, tak i k nejrůznějším pochoutkám asijské kuchyně. Neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro osoby s lepkovou intolerancí. Nízký glykemický index ji řadí mezi potraviny vhodné k redukční dietě. Další její výhodou je, že je velmi dobře stravitelná.

Arborio rýže

Menší kulatá rýže vynikne nejvíce v proslulých krémových italských rizotech, ať už se smetanovou, či houbovou omáčkou. Obsahuje velké množství škrobu, právě proto má po uvaření kašovitou a lepkavou strukturu. Pokud je správně uvařená, je na povrchu měkká a lepkavá, ale uvnitř pevná.

Divoká/indiánská rýže

Tato varianta údajně nepatří mezi standardní druhy rýže, jde o plodinu podobnou rýži. Je vyhledávanou při redukčních dietách, neboť zrychluje metabolismus a obsahuje méně sacharidů. Vaří se o něco déle než klasická rýže, a proto je vhodné ji předem namočit.

Příprava

No a jak rýži nejlépe připravit? Pokud ji připravujete často, určitě se vyplatí přemýšlet o speciálním hrnci, takzvaném rýžovaru. Mezi základní kuchyňské úpravy patří dušená rýže - nejprve ji osmahnete na olivovém oleji spolu s kořením, následně zalijete horkou vodou a vaříte cca 7 minut, průběžně podle potřeby podléváte. Poté vypnete sporák a necháte pod pokličkou dojít doměkka – dalších zhruba 5 minut. Babičky rýži rády nechávaly dojít v peřinách. Takto připravená rýže je krásně nadýchaná a sypká.

Kdo si rád pochutná na sladkých pokrmech, může ji připravit jako kaši nebo rýžový nákyp. Stačí rýži namočit do mléka, přidat špetku soli, aby se nepřipékala, a uvařit doměkka. Kaši pak už stačí dochutit podle fantazie a chuti – oříšky, medem, čokoládou. Pokud máte chuť na nákyp, přidejte do základu žloutky ušlehané s cukrem, sníh z bílků, vše promíchejte a vložte do pekáčku vymazaného tukem. Na vrch vyskládejte ovoce dle chuti. Nákyp se peče přibližně 20 minut.

Proč jíst rýži?

Benefitů, proč sáhnout po této příloze, je mnoho. Například je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná, nenadýmá, je vhodná při různých typech diet, od redukční až po žaludeční, obsahuje celou řadu zdraví prospěšných minerálních látek.

Ať už máte s rýží jakékoliv plány – nechte si chutnat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články