Tradice na sv. Štěpána: Co takhle poctivá domácí štěpánská hovězí pečeně s rýží, braborem či knedlíkem

Štěpánská hovězí pečeně
Zdroj: Pinterest
Kachna na pomerančích dokonale provoní váš bytKrocan je velmi oblíbený pro své lahodné masoHusí stehno, knedlík a zelí - co víc si přátHusa švestkách bude na svátečním stole za hvězdu+ 1 fotka+ 2 fotky

Ryba a řízky na Štědrý den, kachna nebo husa na Boží hod, ale co na Štěpána? Na sv. Štěpána se obvykle podávají pokrmy z masa. Vyzkoušejte tedy dokonalou štěpánskou pečeni, po které se oblízne celá rodina.

Petra Járková
Petra Járková 26. 12. 2019 08:00

Kdo by sv.Štěpán?

Druhý svátek vánoční je zasvěcen svatému Štěpánovi, který byl ukamenován za tvrzení, že jsou Židé vinni za Ježíšovu smrt a prohlásil, že Ježíš je roven Bohu. Rozsudek ukamenováním byl vykonán před Damašskou bránou do Jeruzaléma.

Oblíbená jídla na druhý svátek vánoční

Oblíbené je zejména hovězí. Jako příloha je nejčastěji zelí (bílé kysané či dušené červené) a knedlík (houskový či chlupatý). Z nápojů volí Češi pivo nebo červené víno, těžké jídlo se zapíjí slivovicí.

Štěpánská hovězí pečeně

Potřebujeme: 750g kvalitního zadního hovězího, 25g slaniny, hořčici, 2 natvrdo uvařená vejce, sůl, černý pepř, 1 cibuli a sádlo

Příprava: Špalík hovězího masa protkneme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a namažeme hořčicí, pak naplníme vejci. Otvor zavřeme jehlou na závitky. Maso opepříme a osolíme. Na rozpáleném sádle v pekáčku zpěníme cibuli a vložíme maso, které orestujeme ze všech stran, pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme a v troubě pečeme do měkka. Maso během pečení obracíme a podléváme vypečenou šťávou. Šťávu zahustíme moukou. Pečení trvá v závislosti na kvalitě masa 1,5 - 2 hod. Jako příloha se hodí rýže, brambory nebo houskové knedlíky.

NA DALŠÍ OBLÍBENÉ VÁNOČNÍ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články