Žádné diety, stačí zdravě jíst a hýbat se, radí pražský trenér Radar

Žádné diety, stačí zdravě jíst a hýbat se, radí pražský trenér Radar

Nespokojený pohled do zrcadla nás může donutit začít se sebou a našimi zlozvyky či leností (anebo obojím) něco dělat. Strategické je ale udělat to tak, abychom pracně shozená kila nemuseli do pár měsíců řešit znova. A pak znova a znova. Základ je pohyb a dobrý jídelníček, který může být překvapivě pestrý a porce velké, pokud je správně poskládaný.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 23. 01. 2020 15:57

Co člověk, to originální motivace, proč začíná cvičit a měnit svůj životní styl. Alespoň to vypozoroval šéftrenér pražské tělocvičny Železná koule Michal Vrátný, více známý pod přezdívkou Radar. Právě za ním pravidelně míří ti, které pohled do zrcadla definitivně naštval a donutil k akci. „Obecně lze říct, že ženy motivuje na začátku zejména touha po vnější změně. U chlapů jde o životní restart, dostat se znovu do formy, když si uvědomí, že jim jejich tělo nepromine to, co jim prominulo ve dvaceti,“ konstatuje na začátku debaty o kvalitním stravování jako nedílné součásti procesu hubnutí Michal Vrátný.

Ženy tedy nutí ke změně zejména přebytečná kila. V programu Amazing 12, kdy na sobě dvanáct týdnů den co den pod vedením trenéra makají, se jim to obvykle i povede – jejich tělo se promění. Na závěr programu to ale pro ně už není až tak důležité. „Na konci jsou rády, že jsou znovu v kondici, mají větší sebedůvěru a odcházejí od nás s tím, že dostaly šanci změnit svůj zaběhnutý styl života,“ vysvětluje Michal Vrátný s tím, že to je ta pravá podstata změny.

Jídla se neváží, kalorie nepočítají

Jednou z dílčích změn je proměna jídelníčku. Spíše než striktní diety je ale třeba se naučit, jaké potraviny jsou vhodné a jaké nikoli. V Amazing 12 tak nedostávají seznam konkrétních jídel, nýbrž pouze výčet povolených a zakázaných surovin. Co je povoleno? Veškeré druhy masa, ovoce, zelenina, poměrně široká paleta příloh, mléčné produkty, vajíčka, semínka a ořechy a oleje. Zakázaný je naopak alkohol, sladkosti, pečivo, průmyslově vyrobená jídla a jídla z restaurací typu smažený sýr a taky jídla z fastfoodů.

Michal Vrátný nedoporučuje ani počítání kalorií a vážení jídel – ani jedno nikoho nebaví a nakonec to nikdo nedělá. Důležité je naučit se, jaký je správný poměr bílkovin, sacharidů, cukrů a tuků – v Amazing 12 se proto nic nepočítá ani neváží, účastníci vše zvládnou tak, že správné poměry bílkovin, sacharidů a cukrů odhadují dle zadaných instrukcí na počátku kurzu. A když tápají, mohou svému trenérovi poslat vyfocenou porci jídla, kterou mají zrovna na stole a zkonzultovat, zda si nandali správně.

Příjemným zpestřením je pak jeden den v týdnu, kdy jedí, co chtějí, takzvaný cheat day. „To je pro ty, kteří si nedokáží představit život bez piva nebo bez pizzy. Já osobně to považuji za efektivnější cestu než nějaké super restriktivní diety, které člověk vydrží držet jen chvíli. Vše, co máte rádi, si odpíráte, a pak se na to vykašlete, protože to jednoduše nevydržíte,“ vysvětluje Radar s tím, že zhubnout se určitě dá, i když jednou týdně zhřešíte.

Dieta, co není dieta

V Železné kouli se změně jídelníčku neříká dieta. „Mnozí si pod dietou představují každodenní konzumaci jídel typu suchá kuřecí křídla s rýží, tak to ale být vůbec nemusí,“ popisuje časté obavy Radar.

Navíc – cvičit dvanáct týdnů každý den znamená, že se pro vás jídlo stává palivem, které je nutné kvalitně a často doplňovat. A když si jídelníček sestavíte správně a pestře, budete jíst mnohem víc, než jste zvyklí. Začnete totiž konzumovat významně víc bílkovin a ty vás zasytí mnohem víc a na delší dobu, než to dokážou sacharidy (často v podobě oblíbeného a rychle připraveného namazaného chleba či kopce těstovin s omáčkou).

Pokud se tohle naučíte, máte ale vyhráno jen z poloviny. „Mnoho z těch, kteří hubnou, vědí, co jíst. Nemají ale čas si ty správné suroviny nakoupit, doma si jídlo uvařit a už vůbec nemají čas připravovat si jídlo na druhý den do krabiček, což je opravdu časově náročné. Snažíme se proto lidi naučit umět jídlo nakombinovat. Něco si připravit doma a pak si umět vybrat v restauraci to, co je pro ně vhodné. To je dobrý průsečík v dnešní uspěchané době,“ vysvětluje Radar. Časově se také vyplatí rozmyslet si, co budeme jíst a nakoupit suroviny domů na několik dní dopředu.

Jaká je pointa celého příběhu? V tom, že to, co jíte během hubnutí, by se mělo co nejvíce podobat tomu, co pak budete jíst od okamžiku, kdy budete se svým vzhledem spokojení. „Dvanáct týdnů určitě nestačí ke změně, chce to změnu životního stylu,“ říká na závěr Radar. Když s ní začnete, ať už v jakékoli tělocvičně, tak by vám měla vyhovovat natolik, že se jí budete chtít držet i poté, co už se dostanete do kondice nebo na svou vysněnou váhu.

Amazing 12

Program, který nabízí tělocvična Železná koule. Po dobu dvanácti týdnů cvičíte a posilujete ve skupince pěti lidí pod dohledem trenéra, každý den 75 minut. Cvičí se s velkou činkou, jednoručkami, vlastní vahou a také kettlebellem (železnou koulí s madlem). Zároveň vám zde vysvětlí, jak si sestavit správně jídelníček a po celou dobu máte k dispozici trenéra, s nímž můžete probírat otázky jako regenerace či doplňky stravy. Pro každého je program trochu jiný – dle toho, co od něho požaduje. Někteří dostávají domácí úkoly a musí třeba začít ve svém volném čase běhat. Michal „Radar“ Vrátný vede Železnou kouli. Kromě silového tréninku píše blog, jezdí na snowboardu a skáče s padákem. Amazing 12 provozuje od roku 2014, kdy tento program jako první dostal do ČR.

 

Amazing 12 vymyslel Paul McIlroy z Belfastu, kterému patří ikonický Centaur Gym fungující od 70. let minulého století. Paul je bývalý boxer, powerlifter a tzv. grip athlete (ohýbá hřebíky a jiné kusy železa). V současnosti dělá kouče a závodí v kettlebell sportu. Před deseti lety vymyslel transformační program Amazing 12, aby dostal kamaráda ze závislosti na drogách. Od té doby prošly “Á dvanáctkou” tisíce lidí po celém světě – a mnohým skutečně změnila život.

 

Související články

Další články