Vánoční ryba jinak: Pokud chcete být IN, vyzkoušejte havajský trend jménem poké

Poke si můžete připravit na mnoho způsobů
Zdroj: Poke Haus
Připravte si poké podle našeho receptu.Poké si můžete připravit na mnoho způsobů.Poké z tuňáka.Poké má tu výhodu, že vždy vypadá dokonale.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nemáte rádi kapra, ale chtěli byste dodržet vánoční tradici a dát si rybu? Pak vsaďte na moderní gastronomii a vyzkoušejte poké. Tuto specialitu vymysleli na Havaji, a pokud si chcete místo klasických Vánoc dopřát trochu exotiky, pak sáhněte po této pochoutce.

Petra Járková
Petra Járková 22. 12. 2019 10:00

Toto havajské jídlo si připravovali již původní obyvatelé Polynésie. Nyní však ožívá takřka ve všech koutech světa a zejména mladá generace si jej velmi oblíbila. A to nejen kvůli své fotogeničnosti. Poké bowl jsou misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem.

Různé kombinace

„Příprava poké je velmi rychlá, dá se různě kombinovat a navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává executive chef Café Buddha Štěpán Návrat. Dá se říci, že poké v současnosti nahrazuje módu sushi, která po dlouhou dobu vládla světu.

Kam na kvalitní poké

V Čechách je však stále pouze pár podniků, kam si lze na kvalitní poké zajít, takže si raději připravte poké z kvalitních surovin doma. Nejenže si do něj můžete přidat ingredience dle chuti - inspiraci můžete načerpat v naší galerii, ale navíc budete znát původ použitých surovin. A jelikož jsou ryby v tomto pokrmu syrové, není to od věci.

Přinášíme recept na poké podle šéfkuchaře Štěpána Návrata:

Salmon & Tuna Poké

1 porce:

40 g tuňáka sashimi

40 g lososa

200 g japonské „sushi“ rýže s octovým nálevem

30 g salát frissé/dubový/ ledový

1/8 avokádo

1/10 mango

1/10 řepy julliene plátky

20 g edamame

20 g okurka, ředkvičky a zelenina dle sezony

Možné dochutit teriyaki omáčkou.

Ponzu omáčka:

100 ml sójová omáčka kikkoman

100 ml yuzu šťáva/možno nahradit limety+pomeranč

50 ml mirin/sladké rýžové víno saké

20 g bonito

20 ml rýžový ocet Mizkan

špetka kajenského pepře/růžový pepř

špetka kůry z limetek

trvanlivost 60 dnů

Postup:

Předem si uvaříme japonskou rýži, poměr s vodou 1:1. Po uvaření ji ochutíme octovým nálevem „sushi su“ 200 ml rýž. ocet, 80 g cukr, 15 g sůl. V mezičase si namícháme ponzu dresink a marinujeme v něm ryby krájené na kostičky. Dále si nakrájíme všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julienne plátky apod.). Připravte si větší talíř-misku, do kterého si dáte teplou rýži, na ni položíte dokola veškeré ingredience a marinované ryby. Vše na závěr posypete praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.

NA DOKONALÉ POKÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články