Chřest by neměl chybět v kuchyni žádné správné kuchařky

Chřest by neměl chybět v kuchyni žádné správné kuchařky

Chřestová sezóna je právě nyní v plném proudu. Možná se vám bude hodit pár informací a rad o této lahodné zelenině, kterou mnozí z nás mylně považují za surovinu, která patří spíš do vysoké gastronomie. Opak je pravdou a chřest naštěstí v české kuchyni zažívá malou renesanci, jeho obliba rok od roku roste. Možná vás překvapí fakt, že jsme za První republiky dokonce platili za chřestovou velmoc. V našem jídelníčku by rozhodně neměl chybět, a to hned z několika důvodů.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 30. 04. 2020 09:20

  1. Zdravotní účinky chřestu

Chřest je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku napomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti mohou posílit svůj imunitní systém. Další nespornou výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol a je velmi dietní. Jeden stonek má pouze 4 kalorie. Doporučuje se zkonzumovat 7 stonků chřestu denně.

  1. Jak vybrat kvalitní chřest

„Pokud se zaměříme ryze na český chřest, tak jeho sklizeň probíhá zhruba od poloviny dubna do konce června. Čerstvý chřest by měl vonět a neměl by být na povrchu svraštělý. V případě bílého chřestu má pak lesklý povrch a sevřené hlavičky. Není pružný a při ohnutí praskne. Naopak čerstvý zelený chřest můžeme i drobně ohnout," prozrazuje Martin Kubín, nákupčí čerstvé zeleniny sítě Tesco, která dlouhodobě podporuje lokální české farmáře, ty pěstující chřest nevyjímaje a doplňuje i radu jak chřest uchovávat, pokud jej nezpracujete ihned po zakoupení: „Skladujeme ho v ledničce při teplotě kolem +5°C, ideálně ho ještě zabalíme do vlhké utěrky, tak by nám měl bez problémů vydržet několik dní. V případě, že se rozhodnete chřest zamrazit, tak ho předtím tepelně upravte dle výše uvedeného návodu.“

  1. Správné zpracování chřestu

Zelený chřest je na zpracování jednodušší, v případě, že je mladý, stačí jej omýt a oddělit spodní dřevnatou část, což jsou asi 3 centimetry. U bílého chřestu je kromě odříznutí dřevnaté spodní části nutné ho pečlivě oloupat celý až po hlavičku. Slupka totiž obsahuje hořké silice. Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů. Musíme ale dávat pozor, protože je velmi křehký. Očištěný či oloupaný chřest pak vložíme do vroucí osolené vody, do které můžeme podle chuti přidat i lžičku cukru, octa nebo plátek citronu a lžičku másla. Doporučená doba vaření bílého chřestu je 8 až 12 minut, u zeleného stačí poloviční čas tedy asi 5 minut. Chřest pak neoplachujeme studenou vodou, ale necháme vychladnout, neztratí tak nic ze své typické chuti ani nepřijde o vitamíny.

  1. Příprava chřestu – v jednoduchosti je síla

Nejdokonalejší recept s chřestem je také ten nejjednodušší. Kdo by odolal pečenému čerstvému chřestu s domácí holandskou omáčkou? Na přípravu budete potřebovat čerstvý chřest, tři lžíce přepuštěného másla, tři žloutky, šťávu z půlky citrónu, hrubozrnnou mořskou sůl a pepř.

Chřest rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a v misce smícháte lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem. Touto směsí chřest potřete. Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut. Mezitím, co se bude chřest péct, si připravte holandskou omáčku. Nad párou ušlehejte žloutky. Vznikne vám nadýchaná pěna, do které pomalu zašlehávejte přepuštěné máslo, až získáte hladký krém. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Takto připravenou omáčkou přelijte pečený chřest a můžete podávat.

  1. Chřest jako afrodiziakum

Na závěr se hodí zmínit, že chřest je známý také pro své údajné afrodiziakální účinky. Konzumoval se takto prý už ve starověkém Řecku a Římě. Odkazuje na to i jeho samotný tvar připomínající vzdáleně ztopořený pohlavní úd. Jeho konzumací údajně vyvolá u mužů chuť na sex, stimuluje libido a vyvolá potenci. O důvod víc, proč by neměl nyní v dubnu a květnu na vašem stole chybět.

(foto: Tesco)

Související články

Další články