Připravte si svou oblíbenou rybu: Jak na pstruha, lososa nebo tresku

Losos má málo kostí, proto je vhodný i pro děti.
Zdroj: Pixabay
Polévka ze štiky patří mezi delikatesy.Candát obecný patří mezi velmi chutné ryby.Losos má málo kostí, proto je vhodný i pro děti.Sladkovodní ryby jsou skvělé s bylinkami.+ 6 fotek+ 7 fotek

O tom, že jsou ryby zdravé, se snad ani nemusíme bavit, ale i přesto je stále jíme málo. A pokud už sáhneme po nějakém tom vodním živočichovi, většinou je mořský. Sladkovodní ryby jsou ale velmi chutné, zdravé a dostupné, takže máte jistotu, že se na váš stůl dostanou opravdu čerstvé. Jaké druhy ryb jsou u nás nejoblíbenější a jak si je připravit?

Petra Járková
Petra Járková 26. 03. 2019 10:00

Pojďme si představit sladkovodní i mořské ryby, které stojí za zařazení na váš jídelníček. Podle studií bychom měli jíst ryby dvakrát týdně, tak se zamyslete, jak jste na tom vy.

Jak poznat čerstvou rybu

Oči ryby mají být jasné, nezakalené a vypouklé. Žábry sytě červené, bez slizu a bílé pěny. Kůže má být lesklá, hladká a napjatá.

Pstruh duhový

Pstruh je u nás odjakživa velmi oblíbenou rybou. V kuchyni ho oceníte, protože je velmi málo tučný a má jemné maso. Kosti se navíc po tepelné úpravě snadno oddělují od masa společně s páteří. Maso před tepelnou úpravou pokapejte citronovou šťávou, čímž se zbavíte rybiny. Pstruha si můžete upéct se solí a citronem, na grilu s čerstvými bylinkami nebo uzeného, pokud máte rádi výraznější chutě.

Losos obecný

Narůžovělé maso z lososa patří mezi nejchutnější. Navíc je téměř bez kostí, proto je velmi oblíbený i u dětí. Připravuje se syrový v podobě sushi nebo tataráčku, uzený, aby vynikla jeho chuť, a grilovaný nebo pečený jako steak. Filety z lososa grilujte vždy kůží dolů. Vrstva tuku mezi kůží a masem udrží maso šťavnaté.

Treska obecná

Pro skvělý výsledek vyžaduje treska správnou tepelnou úpravu. Mělo by se postupovat velmi rychle, jinak se křehké maso může začít rozpadat. Tresku lze upravovat velmi jednoduchým způsobem - jen s bylinkami a solí nebo ji lze nakládat do marinád. Často se zapéká a podává s bramborem a její játra jsou považována za delikatesu.

Candát obecný

Candát je dravá ryba s jemným čistým masem výborné chuti. Existuje mnoho receptů z této lahodné ryby, ovšem velmi často se objevuje názor, že zrovna tohle maso není vůbec potřeba složitěji ochucovat. Stačí ho poklást máslem, posypat pepřem nebo mletým kmínem.

Štika obecná

Štika je dravá ryba, druhý největší dravec v českých vodách. Má chutné jemné maso, které je trochu sušší než třeba maso candáta. Většinou se peče vcelku nebo rozporcovaná na filety na másle a bylinkách.

Pokud si myslíte, že je neseženete, protože ve vašem okolí není žádná rybárna, nezoufejte, čerstvé ryby dnes dostanete i v mnoha lepších supermarketech. Vyzkoušejte třeba Albert, kde najdete široký sortiment čerstvých sladkovodních i mořských ryb od prověřených a certifikovaných chovatelů, nebo třeba Makro, kde vám z nabídky ryb a mořských plodů spadne brada. Pokud však máte možnost odběru od lokálního rybáře, neváhejte, máte jistotu, že ryba byla vytažená s láskou a úctou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články