Silvestrovské pohoštění zdravě: Rychlovky se sýrem, po kterých se jen zapráší

Silvestrovské pohoštění zdravě: Rychlovky se sýrem, po kterých se jen zapráší
Zdroj: Freepik.com

Sýr je králem rychlých pohoštění. Nejenže nabízí nejrůznější chuťové zážitky, ale je i zdravý. S jeho pomocí vykouzlíte snadné jídlo. Ideální je využívat různé druhy sýra, proto pro vás máme několik rychlých kanapek.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 31. 12. 2020 10:00

Sýr je ideální ingrediencí pro přípravu různých kanapek, tedy jídel, která sníte na jedno dvě kousnutí. Na slavnostní pohoštění jsou výbornou volbou.

Šunkové rolky s olivou

Budeme potřebovat: 5 větších plátků kvalitní šunky, sýr žervé, olivy, namleté ořechy, snítky tymiánu, pepř, párátka.

Plátek šunky vždy rozložíme, natřeme některým z druhů žervé sýrů. Jemně posypeme ořechy, vložíme snítku tymiánu a opepříme. Na kraj nad sebe dáme dvě olivy tak, aby při zarolování a rozpůlení v každé části byla jedna oliva. Po zarolování sepneme párátkem, aby se nám rolka nerozvinula.

Jednohubky se smetanovým sýrem a lososem

Budeme potřebovat: 5 plátků celozrnného chleba, 150 g smetanového sýra, 100 g uzeného lososa, několik snítek kopru, sůl.

Z chleba vykrojíme kulatým vykrajovátkem kolečka. Sýr osolíme a dobře promícháme a natřeme jím kolečka chleba. Na každé kolečko přijde kousek uzeného lososa a kousek kopru.

Grilovaná cuketa se sýrem

Budeme potřebovat: 1 menší cuketu, balení sýra feta (nebo kozí sýr), bylinky (petržel, tymián), pažitku na převázání (nemusí být).

Z omyté cukety odstraníme konce. Vezmeme si škrabku na brambory a pomocí ní vytvoříme dlouhé, široké plátky. Do každého plátku zabalte kousek sýra. Můžeme ho doplnit o snítku některé bylinky. Vytvořený závitek dáme na gril (nebo pánvičku) a ogrilujeme z obou stran. Cuketa se opeče, bude měkčí a sýr trochu rozpuštěný. Můžeme spíchnout párátkem, případně svázat pažitkou.

Jednohubky se sýrem, hruškou a ořechy

Budeme potřebovat: 2 rohlíky, 100 g nivy (nebo jiný sýr s modrou plísní), hrst vlašských ořechů, plátky hrušky, hrst rukoly, případně 2 lžíce medu.

Rohlíky pokrájíme na kolečka a nasucho je opečeme v troubě nebo na pánvičce. Teplá kolečka vyndáme, dáme na ně silnější plátek nivy nebo jiného sýra s modrou plísní a opatrně na něj přitlačíme plátek nakrájené hrušky. Ozdobíme rukolou a přidáme kousek vlašského ořechu. Případně můžete zakápnout medem.

Na poslední chvíli také připravíte úplně nejjednodušší jídlo se sýrem. Stačí připravit na talířky různé druhy sýrů a doplníte je o suroviny, se kterými ladí. Patří mezi ně třeba kyselé okurky, olivy, fíky, cherry rajčátka, mandarinky, ořechy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články