Mlsejte! Bez zbytečných cukrů a výčitek

Mlsejte! Bez zbytečných cukrů a výčitek
Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

Uspokojte mlsné jazýčky, a přitom tělu dopřejte důležité živiny bez obav o kila navíc. Přesně tomu se budeme věnovat – jak si zpříjemnit léto dobrotami bez nezdravých ingrediencí a výčitek. I mlsat se dá zdravě, a po přečtení našeho článku budete vědět, jak na to.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 10. 08. 2020 17:00

Během prázdnin a horkých dnů si všichni rádi dopřejeme nějaké osvěžující dobroty. Někdo si neumí představit léto bez zmrzliny, jiný zas holduje chladivým drinkům, nebo dezertům s ovocem. Mnoho z těchto dobrot ale vůbec nezapadá do kategorie „dietní“. Jsou často plné cukru a místo hodnotných živin vám dodají hlavně prázdné kalorie.

Jak si tedy užívat letní dobroty bez těchto nevýhod? Nebojte se, mlsání a radosti z jídla se vzdát nemusíte. Stačí znát pár chytrých tipů a objevit nové ingredience. Místo honu na kalorie se ale zaměříme hlavně na omezení cukrů a sacharidů, které jsou největší nepřátelé štíhlé postavy. Vynechat cukry a sacharidy je mimochodem osvědčená metoda, jak zhubnout do plavek.

4FITNESS s.r.o.

Osvěžení bez výčitek

Začneme u nápojů. Limonády, sodovky a koktejly patří mezi letní klasiku. Ale pozor, v tekuté podobě je cukr velmi nenápadný, záludný nepřítel. Možná už jste někde viděli srovnání, kolik cukru se ukrývá v jedné plechovce coly, nebo zmrzlinovém šejku z fast foodu. Ve slazených minerálkách není bohužel cukru o moc méně. Na osvěžení si dejte radši perlivou vodu ochucenou trochou džusu, čerstvým, nebo mraženým ovocem a mátou.

4FITNESS s.r.o.

Zamilujte se do džemů

Vzpomínáte na tu vůni a chuť poctivého domácího džemu od babičky? Ano, džemy mohou být opravdovou lahůdkou a „třešničkou na dortu“ různých sladkých dobrot. Někdo je dokonce nejraději mlsá samotné. Bohužel všechny džemy a marmelády tvoří z velké části cukr, případně ještě koktejl barviv a aromat.

Existuje už ale jedna výjimka – česká firma KetoFit nedávno představila extra džemy bez cukru, vyrobené jen ze zralého ovoce. Podle hodnocení zákazníků je to dokonalá lahůdka, kterou můžete mlsat s čistým svědomím, a kromě chuti si užívat i vitamíny z ovoce. Zkuste tyhle džemy přidat do bílého jogurtu, nebo šlehaného tvarohu a máte luxusní snídani i dezert s minimem cukru.

Palačinky, po kterých nepřiberete

Čerstvé a voňavé palačinky s džemem, nebo ovocem miluje snad každý. A díky pokroku v moderní proteinové výživě si je teď můžete dopřávat do sytosti. Dokonce s dobrým pocitem, že svému tělu dáváte důležité živiny. Hned to vysvětlíme.

Klasické palačinky s džemem samozřejmě nejsou nic extra zdravého – plno cukru a bílé mouky. Taková chuťovka vám dodá jen pořádnou porci kalorií. Když ale zvolíte proteinové palačinky, můžete mlsat s pocitem, že organismus zásobujete správnými živinami. Přidejte k nim ještě některý z džemů bez cukru od KetoFit a máte dietní pochoutku „par excellence“. Proteinové palačinky nabízí výrobci sportovní výživy a jídel pro ketodietu.

4FITNESS s.r.o.

Ledové prohřešky

Zmrzlinu samozřejmě nemůžeme vynechat! Určitě je vám ale jasné, že zmrzlina je prostě kalorická bomba, opět především díky bohaté náloži cukru. Nízká teplota totiž oslabuje naši schopnost vnímat chuť, takže cukru je do zmrzliny potřeba spousta. Co s tím? Pokud si za žádnou cenu nechcete odepřít běžnou kopečkovou, nebo jinou kupovanou zmrzlinu, dejte si vždy jen opravdu malou porci (jeden malý kopeček!). Na uspokojení „mlsné“ to stačí.

Chytřejší varianta vás bude stát trochu úsilí, ale výsledek stojí za to. Nachystejte si mražené banány a další ovoce, které pak rozmixujete s chlazeným kokosovým mlékem, nebo jogurtem. Výsledný krém můžete rovnou jíst, nebo ještě nechat zmrazit. Další super varianta letního mlsání jsou proteinové nanuky. Ty vykouzlíte pomocí směsi na proteinovou panna cottu (od KetoFit) a libovolné příchutě. Můžete přidat i čerstvé ovoce, nebo tvaroh. Směs naplníte do formiček na nanuky a za hodinku už si můžete užívat zdravé osvěžení bez cukru.

4FITNESS s.r.o.

Tip na zdravý letní oběd

Abychom nezůstali jen u sladkého, přidáme na závěr i tip na odlehčené letní jídlo. Ideální společník horkých dnů na oběd i večeři je těstovinový salát plný čerstvé zeleniny, s olivami, sýrem, vejcem, nebo tuňákem. To záleží na vaší chutí. Hlavní trik spočívá v těstovinách, kdy místo klasických pšeničných těstovin použijete bezsacharidové špagety, nebo jiné proteinové těstoviny. Pochutnáte si stejně, ale vyhnete se nežádoucím sacharidům. Tyhle speciální těstoviny můžete samozřejmě připravit i tradičně – s omáčkou, nebo použít jako přílohu k masům.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články