Dietní rádce: Jak bezpečně zhubnout po porodu

Jógou si uzdravíte tělo
Zdroj: Pixabay.com

Těhotenství s sebou kromě toho krásného nese i pár kilo navíc. Ty šťastnější z nás přiberou 5 až 7 kg, ty méně šťastné pak daleko více. Jestli mezi ně patříte, netrapte se zbytečně. Pusťte se po porodu do hubnutí a uvidíte, jak kila poletí dolů.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 08. 01. 2020 08:00

Dopřejte si čas…

Ideální je začít hubnout v době po šestinedělí. I když vás trápí zaoblená postava a ráda byste měla zpět svou ideální váhu co nejrychleji, pár dní navíc ještě vydržíte. V šestinedělí je tělo velmi oslabené, hubnutím byste mohla ovlivnit laktaci a ani psychicky ještě nejste úplně ve formě. Věnujte se tedy miminku a sobě, hodně odpočívejte a nabírejte sílu. Válku nadbytečným kilogramům vyhlásíte za pár dní, tak ať máte na boj energii!

NE drastickým dietám

I když už šestinedělí pominulo, v žádném případě nezačněte experimentovat s drastickými dietami. Zapomeňte na zaručené tipy od kamarádek, při nichž smíte jíst jen banány a pít vodu. Zhubla byste sice rychle, ale za pár dní měla kila zase zpět. Navíc byste mohla ohrozit i kojení, protože mateřské mléko by nemělo při takovém hladovění valnou kvalitu – miminku by chyběly vitamíny.

Když hubnout, tak s rozmyslem

Hubnutí po porodu by mělo být především pozvolné. Ideální úbytek váhy je 1-2 kg měsíčně. Není to sice rychlé, zato výsledek je trvalejší. Základem dietního režimu je vyvážená strava. Přestože jako novopečená maminka nemáte příliš času, je velmi důležité jíst po celý den v malých dávkách.

V jídelníčku by neměla chybět hlavně zelenina a ovoce. Je možné, že některá zelenina může způsobovat u dětí nadýmání, takže „nebezpečné“ druhy jako je květák nebo luštěniny raději vynechejte. Nebo pijte dostatek fenyklového odvaru, který nadýmání eliminuje. Nicméně potřebné vitamíny a minerály při hubnutí získáte právě z čerstvého ovoce a zeleniny, ne ze zaručených  „hubnoucích“ doplňků. Ty nejsou v době kojení vůbec vhodné.  Dále byste měla jíst hodně nesladkých zakysaných mléčných výrobků, méně tučné druhy sýrů (platí maximum 30 procent tuku v sušině), rybí a drůbeží maso.

Pitný režim

Velmi důležitým faktorem, který přispívá k úspěšnému úbytku  tukových polštářků, je řádný pitný režim. Protože je pocit žízně u každého individuální, je vhodné si dostatečný příjem tekutin pohlídat. Uvědomte si, že pokud celý den nic nepijete a večer před spaním do sebe „nalijete“ 2 litry, výsledný efekt bude nulový. Nejlepším řešením je  pít pravidelně v malých dávkách. Preferujte (hlavně kvůli miminku) kvalitní stolní vody, ředěné 100% ovocné šťávy, neslazené ovocné a zelené čaje. A na co při shazování kil zapomenout? Vyloučeny by měly být sladkosti, cukr v jakékoli formě a slazené nápoje.

Bez pohybu to nepůjde

I když máte běhání kolem miminka určitě dost, bez pořádného cvičení na zpevnění svalů to nepůjde. Pro hubnutí je důležité podpořit spalování tuků pravidelným pohybem. Odborníci doporučují cvičení doma podle kazety - můžete tak využít čas, když to zrovna jde. Dvacetiminutové cvičení nastartuje rychlejší spalování tuků na 24 hodin. Znamená to, že dvacet minut cvičíte a 23 hodin a 40 minut tělo „hubne samo“. Vyhraďte si pro sebe denní dobu, kdy vás pokud možno nebude nikdo a nic rušit.

Nic si nevyčítejte…

Péče o miminko, zejména pokud je vaše první, je velmi náročná na psychiku, kterou samozřejmě ovlivňuje i hubnutí. Pokud se vám stane, že během shazování prostě na chvilku selžete a dopřejete si nějakou sladkost nebo kus salámu, nezoufejte a netrapte se. Prostě přidejte 5 minut cvičení navíc a pokračujte v režimu, jako by se nic nestalo…

Zdroj:

Materiál byl připraven ve spolupráci s organizací Stop obezitě (STOB).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články