Lahodný banánový chlebík: Vláčná dobrota do hodiny na stole

banánový chléb
Zdroj: Freepik.com.

Nakoupili jste si v akci banány a ony vám teď změkly a zhnědly? To je skvělé, protože přezrálé se nejlépe hodí na přípravu fantastického banánového chleba. V Austrálii by naši protinožci jen těžko pochopili, že jste tuhle lahůdku ještě neochutnali.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 10. 2020 12:30

Nejenom v Austrálii, ale prakticky ve všech anglicky mluvících zemích se banánový chléb peče po generace. A stejně jako náš ovocný koláč má každý region ba i rodina svůj jedinečný recept, na který přísahá, že je to právě ten pravý, původní.

Sladkosti se nebojte

Jak už jsme zmiňovali v úvodu, pro správný banánový chléb je nejdůležitější kvalita a vyzrálost základní suroviny – banánů. Nechte je nepřikryté ležet tři čtyři dny při pokojové teplotě a ony dojdou samy. Hodně záleží samozřejmě na míře zralosti plodů, které si přinesete z obchodu. To, že už je banán připravený pro pečení, poznáte pohledem na slupku, která má mít krásně plnou žlutou barvu, a už se na ní začnou objevovat hnědé skvrnky. I pohmatem ucítíte rozdíl, protože vyzrálý banán je krásně měkoučký.

Banány, kam až sahá paměť

Banány nejsou výdobytek moderní doby, ale tyhle voňavé plody ochutnal údajně už Alexandr Veliký během své cesty do Indie. Určitě to ale nebyly stejné plody jako ty naše. Podle starých obrazů víme, že ovoce mívalo výrazně méně dužniny a větší semínka.

Ale zpět k historii: víme, že první opravdu doložitelné zmínky o cíleném pěstování banánů jsou někdy kolem roku 200 v Číně. Dále se pak rozšířily do Afriky a Karibiku, kde měly ideální podmínky a skvěle prospívaly. Nakonec banány doputovaly až do Střední Ameriky a tam se jim vysloveně zalíbilo.

Banán není strom

I když by se to podle vzrůstu mohlo zdát, banánovník je rod bylin z čeledi banánovníkovitých. Existuje mnoho odrůd od zakrslých, vysokých jen několik desítek centimetrů, až po ty, které dorůstají do výšky 16 metrů.

V banánech najdete především vitamíny skupiny B, ale také vitamín A. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, vápník a fosfor, ale nejvíce je u banánů ceněn vysoký obsah draslíku, který má vliv mimo jiné na normalizaci krevního tlaku.

Banánový chléb

Potřebujete: 4 zralé banány, 300 g hladké mouky, 230 g třtinového cukru, 110 g másla a máslo na vymazání formy, 90 ml mléka, 1 lžička jedlé sody, 2 vejce, hrubou mouku na vysypání formy a špetku soli

Postup: Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Do hlubokého talíře nebo misky dejte oloupané banány a vidličkou je rozmačkejte. Nepoužívejte mixér, hrudky ovoce udělají v těstě zajímavou strukturu.  Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a postupně za stálého šlehání přidejte vejce a šlehejte alespoň dvě minuty. Poté přilijte všechno mléko a přidejte banány. Nakonec vmíchejte připravenou moučnou směs a vymíchejte hladké těsto.  To nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečte asi 1 hodinu. Upečený chlebíček nechte chvilku ve formě vydechnout a teprve potom vyklopte. Není třeba cukrovat jako bábovku, těsto je už tak dost sladké.

Do těsta můžete přidávat další „pevné“ přísady, například sekanou čokoládu, vlašské nebo pekanové ořechy, mandle, kokos, skořici, rozinky nebo kandované ovoce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články