Jak chutná Afrika: Červené banány, mučenka, dračí ovoce a jiné, o kterých jste ještě ani neslyšeli

exotické ovoce
Zdroj: pixabay.com
Pitahaya neboli dračí ovoce vás uchvátí na první pohled zářivě růžovo-fialovou slupkou, která skrývá lahodnou dužinu s jemnými zrníčky. Má nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a minerálů, tedy všeho, co v zimě potřebujete. Vyzkoušejte něco nového a nechte se vytrhnout z pošmourného počasí. Obrovitý Jackfruit dosahuje hmotnosti kolem deseti kilo, ale doroste klidně až do třiceti.Sušenou papayu nejspíš znáte, ale okusit čerstvý plod je úplně jiný zážitek. Sytě oranžová, šťavnatá dužina v sobě ukrývá vitaminy C, hořčík, vápník a železo a tím posiluje imunitní systém, který je v tomto období nutné aktivovat. Dá se konzumovat samotná nebo jako součást netradičních dezertů. Chuť červených banánů je naprosto odlišná od klasických žlutých, které běžně kupujeme. Jejich dužnina má krémovou barvu a chutí připomíná maliny a jahody. Jsou výborné syrové, ale i v dezertech nebo ovocných salátech. Chutnají i solené s masem a luštěninami.+ 5 fotek+ 6 fotek

Teploty klesají a krátící se dny spouští sérii špatných nálad a depresí. Stýská se nám po sluncem zalité pláži a vůni exotického ovoce. To první si musíme odpustit, a to druhé k nám z Afriky přiletí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 13. 09. 2020 12:00

Pokud nevíte, jak chutná granátové jablko, mučenka, kvajava nebo dračí ovoce, není nic jednoduššího, než si vyrazit na fantastické africké trhy, které putují po naší republice, a každý víkend zavítají do jiného města.

Autentická chuť

Fenoménem posledních měsíců se staly africké trhy. Vy, kteří jste je ještě nenavštívili, máte rozhodně co dohánět. Tento zážitek určitě stojí za vyzkoušení a ochutnání.

Výhodou je, že ovoce se k nám dostává nejkratší možnou cestou – ihned po sklizni je naloženo do letadla a transportováno k nám a o víkendu se již prodává na trzích. Celý proces tak netrvá déle než čtyři až pět dní, a vy máte opravdovou příležitost zkusit, jak chutná skutečně vyzrálé a nepodtržené ovoce, které neleží dlouhý čas v dozrávacích boxech. Přece jenom, je rozdíl, když banán utrhnete v jeho zralosti, nebo když ho utrhnete dřív. Ten druhý správné chuti nikdy nedosáhne.

Odkud se berou

Ovoce je ručně pěstované a sbírá se na malých farmách přímo v srdci Afriky, v méně rozvinutých oblastech Ugandy. Pochutnáte si a budete mít pocit, že jste přispěli na dobrou věc. Pomáháte tak nejenom k lepšímu živobytí farmářů a všech, kteří se na sklizni podílejí, ale i k ochraně místní přírody.

Nejenom ovoce

Nejenom čerstvé a zralé ovoce je na trzích k mání. Vyzkoušejte také ovoce sušené, kakao, ořechy či kávu anebo koření tak fantastických vůní, že je vaše představivost ani nedokáže pojmenovat. Všechno to chutná báječně a úplně jinak, než si myslíte, že by chutnat mělo.

Na trzích nenajdete jen jeden druh ovoce, ale od každého více odrůd, asi tak jako u našich jablíček. Věděli jste například, že můžete ochutnat až sedm druhů manga a každé trochu jiné? Některé se dokonce nemusí ani loupat a jí se jako hruška.

Jak vypadají a chutnají nejlepší druhy ovoce, můžete omrknout v naší galerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články