Zdravější silvestrovské pohoštění: Zelenina v lákavé podobě, které neodolají ani největší masožravci

Zdravější silvestrovské pohoštění: Zelenina v lákavé podobě, které neodolají ani největší masožravci
Zdroj: Freepik.com

Vánoce bývají zatěžkávací zkouškou pro naše trávicí ústrojí. Co si přiblížit novoroční předsevzetí a se zdravějším jídlem začít už na Silvestra? Zdravější pohoštění chutná skvěle a nádherně i vypadá. Co všechno připravit na slavnostní stůl?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 12. 2020 11:00

Od klasických chlebíčků a chipsů si můžete dát přestávku. Zkuste letos tyhle varianty.

V hlavní roli zelenina

Zelenina dobře vypadá a i skvěle chutná. Kromě zeleninových chipsů, které si s trochou oleje a soli připravíte v troubě, můžete vytvořit i jednohubky.

Jednou z možností je třeba kolečko okurky, na které dáte lžičku tvarohu ochuceného o sůl a nasekanou petrželku (nebo třeba bazalku), navrch dejte cherry rajčátko. Propíchněte párátkem nebo napichovátkem. Jiný základ pro jednohubku může představovat třeba kedlubna nebo mrkev. Variantou tvarohové pomazánky bude kombinace s tuňákem, kterou dochutíte solí, pepřem a pažitkou.

Pečivo kvalitní a celozrnné

Jestliže byste přece jen raději sáhli po pečivu, vyberte si kvalitní a nejlépe celozrnné. Na něj se skvěle hodí některá z tvarohových pomazánek. Obejít se nemusíte ani bez uzenin. V tomto případě se skvěle hodí kvalitní šunka a navrch jako ozdoba některý z druhů zeleniny nebo bylinek.

Výbornou variantou je také avokádová pomazánka, na kterou potřebujete zralé avokádo, tvaroh, sůl, pepř a citronovou šťávu. Jako podklad můžete opéct na másle nebo olivovém oleji plátek bagety. Navrch můžete posypat jednohubku petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete mít tuhle kanapku na sezobnutí zajímavější, můžete pod tvaroh dát lístky rukoly. Nezapomeňte propíchnout párátkem.

Tortilla s uzeným lososem

Pokud si maso nechcete odepřít, i tak můžete zvolit zdravější verzi. Tortilla s uzeným lososem je další skvělou variantou, které navíc velmi dobře vypadá. Tentokrát sáhněte po celozrnné tortille. Na ni dejte ledový salát, rozprostřete směs tvarohu, zjemněného lžičkou zakysané smetany a dochuceného solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy. Můžete doplnit koprem nebo pažitkou (pro ty, kteří kopr nemusí). Pak posypte kousky nakrájeného uzeného lososa. Tortillu smotejte a nakrájejte – třeba na tři kusy.

Sladká tečka

Mezi silvestrovským pohoštěním by neměla chybět ani sladká tečka. Tu může představovat třeba ovocný špíz. Napíchané kousky ovoce (třeba mandarinka, ananas, banán, jablko) můžete nechat samotné nebo je postříkat 70% čokoládou.

Ovocné pohárky se zakysanou smetanou patří mezi sladkosti, kterými můžete doplnit slavnostní stůl. Do vysokých sklenic dejte zakysanou smetanu ochucenou o vanilkovou esenci. Vložte oblíbené ovoce, znovu dejte do sklenice lžíci smetany, posypte nastrouhanou 70% čokoládou a ozdobte lístkem máty.

Ovoce a zelenina ve společnosti tvarohu jsou vždy skvělou volbou. Když tvarohu dodáte chuť pomocí bylinek, soli, pepře a česneku, nebudete mít pocit, že tohle děláte jen pro zdraví. Bude vám zkrátka chutnat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články