Jak využít zbytky vánočky: Připravte si francouzský toast a žemlovku

Jak využít zbytky vánočky: Připravte si francouzský toast a žemlovku
Zdroj: Pixabay

Určitě se vám stane, že špatně odhadnete množství jídla a nějaké vám zbude. Co udělat s takovou vánočkou? Zbytky vánočky určitě nemají zamířit do koše. Nabízíme jejich využití hned ve dvou receptech.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. 12. 2020 14:00

Vánočka, a speciálně ta pečená doma, je plná mandlí a rozinek. Kromě toho skvěle chutná. Její využití v dalších receptech není jen o tom, že zpracováváte zbytky. Recepty s vánočkou udělají z klasického jídla něco mnohem víc.

Francouzský toast z vánočky

Francouzský toast bývá většinou připravován z toastového chleba. Když ale využijete starou vánočku, získá toast její úžasnou chuť. Možná už pak ani nebudete mít chuť na obvyklou podobu tohoto toastu.

Budete potřebovat: vánočku, 1 vejce, mléko, máslo, moučkový cukr.

Vejce rozšlehejte v misce a trochu nařeďte mlékem. Vánočku nakrájejte na plátky a nechte ji z obou stran nasáknout směsí vejce a mléka. Na pánvičce rozehřejte máslo a z obou stran vánočku opečte. Vrchní stranu můžete posypat moučkovým cukrem.

Žemlovka z vánočky

Žemlovka ze staré vánočky je mnohem chutnější, než když použijete klasický rohlík.

Budete potřebovat: zbytky vánočky, 3 jablka, 2 vejce, měkký tvaroh, 200 ml smetany ke šlehání, mléko podle potřeby, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci, případně cukr krupici (kdo má radši sladší), můžete přidat i rozinky a skořici.

Na vymazání potřebujete: máslo a strouhanku.

Troubu si předehřejte na 170 °C. Pekáček důkladně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Smíchejte smetanu s troškou mléka. Do této směsi namáčejte kousky vánočky a dávejte na dno pekáčku. Na tuto vrstvu přijde vrstva tvarohu smíchaná s rozinkami, žloutky, vanilkovou esencí, případně cukrem.

Jablka můžete oloupat, ale když to neuděláte, vadit to nebude. Nakrájejte je na plátky a dejte na tvarohovou směs, posypte skořicí. Opět pokračujte s vrstvou vánočky. Jestli máte ještě další suroviny a umožňuje to velikost pekáčku, pokračujte opět vrstvou tvarohu, jablek a nakonec vánočky, dokud nenaplníte celý pekáček.

Žemlovka se peče asi 30–40 minut. Na posledních zhruba 10 minut dejte na žemlovku vrstvu ušlehaného sněhu a nechte vytvořit mírnou krustičku.

Tip: Žemlovou vánočku posunete o úroveň výš, když do tvarohové směsi přidáte kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články