Jak přes Vánoce nepřibrat: Tipy a triky pro zdravější vánoční hodování

Jak přes Vánoce nepřibrat: Tipy a triky pro zdravější vánoční hodování
Zdroj: Pixabay.com

Vánoce bývají spojovány s velkým hodováním. Prohýbající se stoly, množství jídla, spousta pití. Číselník váhy pak ukazuje čísla, která bychom raději neviděli. Jak si pochutnat a přitom nepřibrat?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 12. 2020 12:00

Bramborový salát, smažený kapr, mísa cukroví. Nástrahy jsou obrovské a naše trávení to často těžko zvládá. Stoupá váha, ale občas se objevují i potíže se žaludkem.

Jak si udržet váhu při vánočním hodování

Můžete jíst nejrůznější dobroty, myslete ale na to, co do žaludku dáváte a v jakém množství. Když si dáte dva tři kousky cukroví, váhou to nijak nezahýbe. Ořechy a semínka jsou sice plná tuku, ale také dalších cenných látek. Měly by se tedy jíst, ale v rozumné míře. Účelem je si pochutnat, ne se přejíst.

Dejte na stůl zdravější varianty, po kterých nepřiberete. Zapomeňte na kupované brambůrky, tyčinky a chipsy, místo toho si připravte chipsy z kadeřávku, ale i z kořenové zeleniny. Stačí je pokrájet na úzké plátky, kadeřávek natrhat na kousky, zakapat olejem a posolit. Peče se asi na 180 °C. Dávejte pozor na kadeřávek, je hotový prakticky ihned. Tyto chipsy jsou krásně barevné a skvěle chutnají.

Můžete si připravit i ovocné jednohubky nebo do mističek dát různé kousky ovoce tak, aby si je mohli strávníci libovolně skládat.

Vyhýbejte se bílému pečivu, šlehačce a máslovým krémům. U oblíbených pokrmů, jako je salát, zvolte zdravější variantu. Ani kapr nemusí být vždy smažený a v trojobalu.

Snažte se co nejlépe odhadnout množství jídla, které sníte a nepřipravujte nic navíc. Hladovět není vhodné, pak byste se přejídali. To určitě není cesta, kterou byste chtěli jít.

Také na nápoje je třeba dávat pozor. Místo sladkých nápojů je lepší sáhnout po kvalitních čajích, případně si ovocný džus nařeďte vodou. Skvělá se samozřejmě i obyčejná voda, případně minerálka bez příchuti.

Jak se připravit na návštěvu

Pokud se chystáte k někomu na návštěvu a bojíte se přejídání, připravte se na to. Než se vydáte na cestu, dejte si malou svačinku. Pak nebudete potřebovat jíst hned a na návštěvě si lépe rozmyslíte, co budete jíst.

Vyhýbejte se stresu

Lesklá domácnost vám štěstí nepřinese, ale stres spíše bolavý žaludek. Často se také stává, že toho člověk ve stresu sní mnohem víc, než když je klidný. Proto vám to, že si naordinujete pohodu, přispěje k mnohem lepšímu zvládání situace. A jako bonus nepřiberete.

Vydejte se na pravidelné procházky

Pohyb přispívá nejen k udržení váhy, ale i dobré nálady. Procházka je přitom ideální. Nepotřebujete se extra namáhat, ale vezmete své nejbližší a vydáte se ideálně do přírody. Stačí i půlhodina svižné chůze. Nejenže prospějete zdraví, ale ještě strávíte krásné chvíle s blízkými.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články