Štědrý den doslova klepe na dveře a ve většině domácností je již vysmýčeno a napečeno. Jenže chtělo by to ještě nějakou sladkou tečku. A přesně takové zadání splňuje nepečené cukroví plné čokolády. Nejenom, že je plné endorfinů, ale ještě vám dodá potřebnou energii, kterou jste nejspíš ztratili v předvánočním šílenství.
První čokoládu, která samozřejmě vypadala a chutnala poněkud jinak než ta, jakou známe dnes, vyráběli staří Aztékové a Maové. Za to, že se tahle pochoutka dostala až k nám do Evropy, můžeme poděkovat španělským dobyvatelům, kteří ji, nebo spíš kakaové boby přivezli ze zámořských cest.
Tipy a triky na rychlé nepečené cukroví: Jak na ty nejlepší včelí úly
Proč jíst čokoládu?
To je jednoduché, má pozitivní účinky na zdraví. Podle lékařských výzkumů hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém. Obsahuje totiž flavonoidy a, antioxidační látky. Její každodenní konzumace údajně snižuje riziko srdečních a oběhových nemocí o celých 76 %.
Pocity štěstí a lásky
Většina čokoholiků říká, že je čokoláda uklidňuje. Dnes se už ví, že obsahuje povzbuzující látky serotonin, kofein a theobromin. Mimochodem, o jejích afrodisiakálních schopnostech byli přesvědčeni už sami Aztékové a Mayové. Rovněž je bohatým zdrojem minerálů: kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E. Kakaové máslo a kofein například podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.
Jedlý vánoční dárek: Domácí hořčice, která je hotová raz dva
Recept na Hrudky v kakau
Budete potřebovat:
300 g hořké čokolády (70%), 200 g smetany ke šlehání (30%), 100 g másla, 2 lžíce brandy, ½ lžičky mořské soli, 50 g holandského kakaa
Postup:
Čokoládu rozlámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu přiveďte k varu a postupně ji zapracujte stěrkou do rozpuštěné čokolády. Nechte asi 10 minut zchladnout. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo, brandy, sůl a promixujte tyčovým mixérem do hladké a lesklé konzistence. Překryjte misku fólií a dejte na hodinu vychladit do lednice. Ze studené směsi vykrajujte malou lžičkou hrudky a obalujte je v kakau. Skladujte v plechové dóze v chladu, vydrží vám až 10 dní.
7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha
zdroj receptu: www.albert.cz