Tipy a triky na rychlé nepečené cukroví: Jak na ty nejlepší včelí úly

Tipy a triky na rychlé nepečené cukroví: Jak na ty nejlepší včelí úly
Zdroj: Wikimedia Commons/Nefronus, CC BY-SA 3.0

Včelí úly nebo také vosí hnízda patří mezi vánoční cukroví, které by nemělo na svátečním stole chybět. Příprava není nijak složitá a vyrábí se až na poslední chvíli. Toto tradiční cukroví má řadu podob a my jsme pro vás vybrali tu, která chutná nejlépe.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 12. 2020 11:00

Dáváte přednost označení vosí hnízda, nebo včelí úly? Ať už je nazvete, jak chcete, tohle oblíbené nepečené cukroví se na stole dlouho neohřeje.

Vosí hnízda / včelí úly

Na přípravu 30 ks budete potřebovat: formičky na úlky, 30 ks piškotů.

Na těsto: 125 g piškotů, 200 g moučkového cukru, 75 g másla, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 3 lžíce rumu, 2 lžíce mléka.

Na krém: 1 žloutek, 60 g másla, 50 g moučkového cukru, lžíci rumu (podle chuti).

Postup:

Na přípravu těsta si rozmixujte piškoty, přidejte cukr, kakao, promíchejte a vložte povolené máslo. Nalijte rum a mléko. Směs dobře spojte, zpracování chvilku trvá. Opravdu se hodí, když máslo není ztuhlé. Výsledné těsto se nesmí lepit ani drobit. Pokud nejde spojit, přidejte trošku mléka.

Na krém smíchejte povolené máslo, žloutek a cukr. Ručně to jde také, ale mixér směs zvládne lépe. Nalijte po troškách zhruba lžíci rumu a opatrně promíchejte. Úplně na konec přichází ochutnávací část. Nechte na vašich chuťových buňkách, jestli má žloutková náplň dostatek rumového nádechu, nebo jestli to ještě šťopičku bude chtít.

Zdobení a formování

Nyní je čas na samotné úly. Rozmyslete si, jestli budete chtít zasněžený úl, nebo raději krásně hnědý. Pokud zvolíte zasněžený, připravte si malou mističku, kam nasypete trochu moučkového cukru.

Z těsta udělejte kuličky o průměru zhruba dva centimetry. Pro zasněžený úl kuličku v cukru obalte a jemně do ní cvrnkněte, aby cukru nebylo příliš. Pak si vezměte formičku a těsto do ní natlačte. Tvořítkem nebo ukazováčkem do úlku udělejte otvor. Těsto by mělo končit asi na hraně formičky.

Formiček je několik druhů. Ty, které jsou ze dvou částí, je třeba přidržovat, aby se vše nerozpadlo. Když vše vypadá dobře, může se formička rozpojit. V případně nerozpojovacích formiček se těsto vyklepne. Pokud se něco nepovede, zkrátka těsto vyndejte a pokračujte zase od začátku.

Vosí hnízdo / včelí úl můžete začít zdobit. Do otvoru v těstu dejte zhruba vrchovatou lžičku žloutkového krému. Měl by být zarovnaný s těstem. Nakonec přiklopte piškotem, a to bříškem na krém. Cukroví postavte na piškot a nechte vychladit. Minimálně potřebují hodinu.

Tipy a triky

Klíč ke kvalitnímu cukroví je v surovinách. Vyplatí se použít máslo, ne různé náhražky, a dobrý rum. Pokud máte vlastní vanilkový extrakt, případně vanilku v moučkovém cukru, posunete cukroví zase o úroveň výš.

Vosí hnízda lépe chutnají, když jsou mírně rozleželá. Věnujte jim zhruba dva dny na odpočinek. Když je přinesete ze studeného místa, prospěje jim chvíle na povolení. Nejsou pak tolik tuhé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články