Pečené kokosové koláčky krok za krokem: Jak na nejsnadnější vánoční cukroví

Pečené kokosové koláčky krok za krokem: Jak na nejsnadnější vánoční cukroví
Zdroj: Pixabay.com

Jednou z tradičních surovin pro přípravu vánočního cukroví je kokos. Nejčastěji se z něj připravují jemné nepečené kuličky nebo se používá k obalování. My si dnes připravíme cukroví pečené, vylepšené o voňavé ovoce.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 12. 2020 11:00

Pojďme vyzkoušet jeden z nejméně náročných receptů na rychle upečené cukroví, jehož výrobu můžete s klidem svěřit i menším dětem.

Kokosky nechte rozležet

Tohle drobné cukroví doporučujeme péct týden, ale lépe dva před Vánoci, potřebuje totiž čas, aby se mohlo rozležet a zvláčnět. Čerstvě upečené kokosky jsou tvrdé a jejich chuť je moc ostrá. Nejlépe jim bude v papírové krabici podobně jako vanilkovým rohlíčkům nebo medvědím tlapkám. Kokosky krásně voní a rozleželé mají příjemnou chuť, není proto třeba je slepovat krémem nebo potírat polevou.

Tip pro rychlejší výrobu

Místo toho, abyste váleli kuličky, můžete si z těsta rozválet placku vysokou zhruba 5 mm a vykrajovat drobné tvary o průměru přibližně dva centimetry. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte čokoládovým nebo barevným zdobením.

Pečené kokosové koláčky

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 200 g kokosu, 200 g Hery, 150 g moučkového cukru, 1 celé vejce do těsta, 1 celé vejce na potření, rybízovou zavařeninu, kandované ovoce nebo rozinky na ozdobení.

Postup: Na vál prosejte mouku a přidejte odvážený kokos a moučkový cukr. Uprostřed sypkých surovin vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte změklý na kousky nasekaný tuk a rukama vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do folie a uložte do chladničky.

Druhý den těsto z chladničky vyjměte a část odkrojte. Vyválejte z něj váleček, který nakrájejte na malé špalíčky. Z nich rukama vytvarujte kuličky (zhruba 1,5 cm v průměru) a vyrovnejte je na pečicím papírem vyložený plech. Pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto. Do každé kuličky vytvořte malý důlek, nejlépe se pracuje obráceným koncem vařečky. Takto vzniklé koláčky potřete rozšlehaným vejcem a do každého důlku dejte kapku zavařeniny nebo kousek ovoce či po jedné rozince. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 10 až 15 minut. Upečené cukroví ihned z plechu sundejte a nechte prochladnout. Poté kokosové koláčky vyskládejte do krabice a dejte do chladu rozležet.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články