Křehké linecké jako od babičky: Nejlepší je slepované marmeládou

Křehké linecké jako od babičky: Nejlepší je slepované marmeládou
Zdroj: Pixabay.com

Jemné cukroví z lineckého těsta je jedno z nejoblíbenějších druhů vánočního pečiva. Přitom příprava je překvapivě snadná a výsledek vždy skvělý. Upéct linecké cukroví, které se doslova rozplyne na jazyku, to je otázkou osobní cti každé hospodyně.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 12. 2020 11:00

Linecké těsto je jemné a můžeme ho jíst ihned po upečení, ale jeho chuť se plně rozvine teprve po jednom až dvou týdnech uložení.

Bohaté máslové těsto

Připravujeme dvě varianty lineckého těsta – dražší, které obsahuje víc másla, a levnější, takzvané všední. Na Vánoce samozřejmě upečeme poctivé máslové kousky. Pod pravé, neošizené linecké cukroví není potřeba plech vymazávat máslem. Cukroví je tučné, a než se zapeče, po plechu by se posouvalo a deformovalo. Pokud másla do těsta ubereme, stačí, když plech vyložíme pečicím papírem. Levnější těsto je vhodné na pečení košíčků, lépe ve formičkách drží.

Linecké slepujeme zavařeninou

Nejčastěji se z lineckého těsta vykrajují kolečka, hvězdičky nebo kytičky. Vždy u poloviny kusů vykrojíme střed, aby po slepení byla vidět náplň. Upečené cukroví necháme vychladnout a ihned je slepujeme pikantní rybízovou nebo meruňkovou zavařeninou. Skvělé jsou i s kakaovým či máslovým krémem, tím ale cukroví slepujeme až krátce před Štědrým dnem. Cukroví je poměrně málo sladké, před podáváním je proto můžeme posypat moučkovým cukrem.

Jemné linecké těsto

Potřebujeme: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 1–2 žloutky, citronovou kůru, vanilku a 1 vejce na potření.

Postup: Na vál nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj na kousky nakrájíme chladné máslo, přidáme cukr, žloutky, kůru a vanilku. Rychle rukama vypracujeme jemné těsto. Je potřeba opravdu pracovat rychle, aby se nám máslo nezačalo rozpouštět. Jestli chceme mít těsto tmavé, můžeme přidat lžíci kakaa. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet.

Těsto položíme na vál a vyválíme placku vysokou zhruba 2 mm. Vykrájíme tvary a zhruba u poloviny uprostřed vykrojíme kulatý otvor. Přeneseme na plech a tvary se středovým očkem potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme do trouby vyhřáté na 190 ºC a pečeme do růžova. Slepujeme zavařeninou nebo krémem.

Košíčky z lineckého těsta

Potřebujeme: 350 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, citronovou kůru a podle potřeby 1–2 lžíce mléka.

Postup: Těsto na válu vypracujeme a dáme uložit stejně jako u těsta jemného. Na druhý den z něj vyválíme placku zhruba 3 až 4 mm silnou a vykrájíme kolečka. Jimi vyložíme formičky a dáme do trouby vyhřáté na 190 ºC. Zhruba po 10–15 minutách jsou košíčky upečené, vyjmeme je a ihned z formičky vyklopíme. Plníme krátce před svátky různými máslovými krémy. Skvělý je krém kakaový, oříškový, karamelový nebo z vaječného likéru. Povrch potřeme čokoládovou polevou a zdobíme plátky mandlí nebo sekanými oříšky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články