Jak si neuhnat žlučníkový záchvat: Malé porce, minimum tuku a sklenka tradičního moku

Jak si neuhnat žlučníkový záchvat: Malé porce, minimum tuku a sklenka tradičního moku
Zdroj: Pixabay.com

Vánoční svátky v některých vzbuzují hrůzu, že jim zase bude špatně. Tento problém může nastat ale i u jiných oslav, kde je na stole spousta jídla. Přitom se tomu dá do jisté míry předejít. Poradíme, na co se máte zaměřit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 12. 2020 12:00

Žlučníkový záchvat nastává většinou v důsledku nevhodného stravování. Vinou může být také špatný životní styl, případně se připojují i špatné genetické předpoklady. Častou příčinou bývá konzumace mastných pokrmů či velmi kořeněného jídla. Bolest se pak objevuje po několika hodinách.

Jak se vyhnout bolavému žlučníku

Aby se omezila pravděpodobnost vzniku bolavého žlučníku, je třeba respektovat určitá pravidla. Kromě udržování dostatečného pohybu a omezení stresu je na místě zaměřit se na frekvenci jídla a jeho obsah. Doporučuje se konzumovat menší porce jídla s malým nebo žádným obsahem tuku.

Na vině je tuk

Problémem je tuk v jakékoliv podobě. Nebezpečí u podrážděného žlučníku mohou způsobovat i zdravé tuky z ryb, ořechů a semínek. V době Vánoc představuje nebezpečí máslové cukroví. Když si dáte kolečko, nejspíš bude vše v pořádku. Pokud na něm ale bude ještě náplň, je nejlepší se obejít bez tohoto druhu cukroví. O větším množství ani nemluvě. Zdrojem tuku je také třeba šlehačka či smetana.

Pozor na přepálený tuk, opatrně tedy se smaženým kaprem. Existují i jiné způsoby úpravy kapra, třeba jim můžete dát šanci. Celkově při úpravách jídel je doporučováno spíše dušení, příprava na páře nebo v horkovzdušné troubě.

Nadýmavé potraviny

Problémy mohou způsobit i nadýmavé potraviny, jako je květák, kapusta, luštěniny, ale i čerstvý chleba. Místo průmyslových dochucovadel se zkuste poohlédnout po bylinkách, které nahrazují polévkové koření (třeba libeček). Nevhodné je větší množství pepře i pálivá paprika.

Žlučník a alkohol

Jestliže máte potíže se žlučníkem, není vhodný alkohol. Obzvláště by mohly komplikace způsobit destiláty typu vaječný koňak. Mírnou výjimku tvoří pivo, ale pouze to, které má nízkou kyselost (pH). Když k tomu připočítáme vysoký obsah hořčin, které pomáhají vylučování žluči, jedná se o poměrně dobrou volbu.

Pokud vezmete v potaz tato doporučení, měli byste svátky a oslavami proplout dobře. Vánoční svátky jsou důležité pro možnost setkávání s blízkými. Byla by škoda se místo toho věnovat bolavému žlučníku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články