Svědění nebo bolest konečníku? Možná se ozývají hemoroidy. Podle čeho je poznáte?

Hemoroidy jsou nepříjemnou záležitostí.
Zdroj: Pixabay.com

Hemoroidy patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Postihují mnoho lidí nezávisle na věku. Někteří jedinci jim ale dlouho nevěnují velkou pozornost a léčbu neustále odkládají. Přitom i v tomto případě platí, že čím dříve s ní začnete tím lépe. Rozpoznejte včas projevy hemoroidů.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 04. 2020 09:00

Hemoroidy se projevují rozšířením žilních pletení řitního kanálu. Navíc jsou podle odborníků dědičné, takže k nim můžete mít větší sklony, pokud trápí někoho z vašich rodičů nebo příbuzných. K jejich vzniku často přispívá i těhotenství, nezdravý jídelníček nebo sedavé zaměstnání.

Krvácivé projevy

Hemoroidy se dělí na vnitřní a vnější. Častěji pacienti trpí vnitřními hemoroidy, nebo kombinací vnitřních a vnějších hemoroidů. Jen zřídka pacienty postihují vnější hemoroidy samostatně. Konkrétní příznaky onemocnění se odlišují podle jejich typu. Většinou se ale jedná o svědění, bolest, pálení, ale také pocit tlaku v konečníku a krev ve stolici nebo na toaletním papíru. Pokud začnete mít podezření na hemoroidy, je lepší navštívit odborníka na jejich léčbu – proktologa. Můžete ale nejdříve navštívit i svého praktického lékaře, který vás za ním případně pošle k odbornějšímu vyšetření.

Léčba hemoroidů

Léčba hemoroidů se odvíjí od jejich stádia a typu. Při lehčí nezánětlivé formě se léčí konzervativně pomocí čípků, mastí a sedacích koupelí, které vám předepíše lékař. U vážnějších případů pacientům odborníci naordinují také léky určené ke zpevnění žilní stěny. Nutná je i důsledná hygiena řitního otvoru a vhodná dieta zahrnující nedráždivá jídla a dostatečný příjem vlákniny. U těžších forem je další možností chirurgický zákrok, při kterém se využívá více metod podle typu onemocnění.

Účinná prevence

Účinnou prevencí hemoroidů je skladba vašeho jídelníčku. Obsahovat by měl hlavně dostatek vlákniny, čerstvé nevařené zeleniny a ovoce. Odborníci proto doporučují jíst každý den potraviny, jako jsou ovesné vločky nebo pšeničné otruby bohaté právě na vlákninu. Důležitý je také dostatečný pitný režim. Kromě toho je dobré vyhýbat se obloukem všem sladkostem, protože způsobují zácpu. Potřebná je i důkladná hygiena konečníku po každé stolici a správné návyky při vyprazdňování. Neměli byste při něm příliš spěchat. Dráždit konečník může také parfémovaný toaletní papír. Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, neměli byste se ale přepínat. Bohatě vám postačí pravidelné procházky. Vyzkoušet můžete i cviky na zpevnění pánevního dna. V případě zácpy se rozhodně vyhýbejte projímadlům, namísto toho si pouze upravte jídelníček. Dejte si pozor na silně nadýmavé pokrmy a alkohol. Vyzkoušet můžete i některé rostlinné přípravky, například dubovou kůru a další bylinky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články