Vánoce a cukrovka: Jak si užít svátky bez výčitek?

12. Vyrobte vánoční dekoraci – ale z něčeho hodně nečekaného.
Zdroj: Countryliving.com
Mrkvové cukroví:

Suroviny:
200 g hladké mouky, 150 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 20 g namletých mandlí, 2 středně velké mrkve, 70 g cukru, půl lžičky mletého zázvoru, trocha vanilky, půl lžičky kypřicího prášku.

Příprava:
Máslo nechte při pokojové teplotě změknout a poté ho vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Přidejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a najemno nastrouhané mrkve. Vypracujte vláčné těsto a nechte je několik hodin odležet v ledničce. Poté těsto vyválejte na asi půl centimetru vysoký plát a formičkami vykrájejte různé tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Cukroví můžete poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit marmeládou.
Datlová kolečka:

Datle namočte do vody a nechejte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku se SMART SHAKE, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci. Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte na plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé sušenky slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

Tip 
-	můžeme použít i jiné druhy mouky, např. pohankovou nebo špaldovou celozrnnou 
-	pokud nemáme problém s laktózou, můžeme místo rostlinného mléka použít klasické polotučné kravské mléko.
Linecké cukroví:

Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

Tip:
Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami:

Potřebujete: 
Na těsto:
2 balení lineckého cukroví bez lepku Labeta, 200 g másla, 2 vejce, 1 polévkové lžíce vody.
Na náplň: 
1 kg jablek, 2 vanilinové cukry Labeta, 1 pudink s vanilkovou příchutí bez lepku, hrst sušených brusinek.

Postup: 
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.+ 1 fotka+ 2 fotky

Svátky klidu, rodinné pohody, ale také jídla jsou opět tady. Jak se ale zvláště s tím posledním a v dnešní době nedílným atributem Vánoc vyrovnat, pokud do vašeho života vstoupila cukrovka? Máme pro vás několik tipů, jak zabránit tomu, aby se pro vás Vánoce staly svátky odříkání a mohli jste si je užít v kruhu svých blízkých bez výčitek a strachu o své zdraví.

Petra Járková
Petra Járková 16. 12. 2019 10:00

Pro začátek je důležité si uvědomit, že cukrovku není nutné vnímat jako omezení. Naopak, hodně vás toho může naučit a posunout váš život lepším, zdravějším směrem. Diabetická strava, kromě toho, že je zdravá a vyvážená a přinese vašemu tělu komplexní mix všech důležitých látek, je také velmi pestrá a brzy zjistíte, že vás téměř v ničem zásadně neomezuje. Vlastně by se tak měl stravovat každý po celý svůj život, chce-li zůstat dlouho fit a při síle. Jak jistě sami dobře víte, jídlo se může stát, bez ohledu na vaši diagnózu, nejlepším lékem i nepřítelem a záleží jen na vás, jakým způsobem se o něm naučíte přemýšlet. Uvědomíte-li si tenhle fakt, máte v boji s nemocí téměř vyhráno, a to nejen o Vánocích.

Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Ta jsou sice individuální, každý pacient ale musí vždy důkladně porozumět tomu, proč je nutné zvýšit jeho pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo třeba ubrat na váze,“ upřesňuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

Kapra se vzdávat nemusíte, ale raději nesmažte

Přestože většina rodin se o Vánocích na klasického smaženého kapra těší stejně jako na dárky či rozsvícený stromeček, existují i velmi chutné varianty nesmažené ryby. Kapra můžete upéct třeba v troubě se zeleninou a bramborami a o netradiční vánoční večeři máte postaráno. A možná novým receptem zaujmete své rodinné příslušníky natolik, že smaženému kaprovi dají nakonec sbohem všichni.  Nechcete-li se ale za žádnou cenu smažené klasiky ani bramborového salátu vzdát, připravte si řízky na kvalitním rostlinném (např. řepkovém) oleji a do bramborového salátu místo majonézy přidejte bílý jogurt.

Cukroví ano. Dbejte ale na kvalitní a vyvážené suroviny

Všudypřítomné mísy s cukrovím jsou o Vánocích asi největším strašákem diabetika. Ovšem ani cukroví není nutné se zcela vzdávat, pokud věnujete čas výběru kvalitních surovin a naučíte se ho připravovat trochu jinak a zdravěji. Zkuste nahradit bílou mouku celozrnnou, obsah cukru snížit oproti receptům na třetinu, případně použít umělé sladidlo nebo čerstvé či sušené nepřislazované ovoce. Tučné polevy a náplně můžete nahradit kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa a marmeládami bez přidaného cukru. Vhodnou variantou, jak ozvláštnit vánoční menu diabetika, je také nepečené ("raw") cukroví. V dnešní době se navíc dostává znovu do módy a výraznou chutí a lákavým vzhledem vyrazí dech nejedné návštěvě. Navíc díky tomu, že je připravováno za syrova, je hodně syté, a nestane se vám, že byste jej snědli naráz plný talíř. Mějte ale stále na paměti, že i hroznový cukr obsažený v ovoci a umělá sladidla vám ve větším množství mohou uškodit. Hlídejte si proto i o Vánocích svůj celkový denní přísun sacharidů, předejte tak zdravotním komplikacím a za ty vám ani Vánoce nestojí. A co radí odborník? "Dodržujte svůj stravovací režim a co nejméně 'uždibujte a ochutnávejte' mezi jídly. Raději si nechte pár kousků cukroví na svačinku, než abyste jich v průběhu dne snědli mnohonásobně víc. Pokuste se co nejvíce zařadit do všech pokrmů zeleninu, volte celozrnné pečivo a z alkoholu raději víno. A především – nebojte se na návštěvách odmítnout něco, co skutečně jíst nechcete– není to nic špatného a vám to ušetří případné výčitky z toho, že jste jedli něco, na co jste vlastně ani neměli chuť. Vánoce by měly být svátky radosti, klidu, pohody a proč si je tedy kazit něčím, jako je každodenní přejídání," říká výživová poradkyně Hanka Ondrušová programu Cambridge Weight Plan.

Alkoholu pomálu

Ačkoli alkohol není dle odborníků diabetikům úplně zapovězen, tvrdému alkoholu se vyhněte určitě. Sklenku kvalitního vína či piva pro zvýraznění sváteční atmosféry si dopřejte, jinak ale svůj pitný režim obohacujte spíše neslazenými nealkoholickými nápoji. I kvalitní vánoční čaj přece dokáže navodit kouzelné chvíle!

Nepropadejte smutku a neseďte doma

Kromě vhodné skladby jídelníčku k vaší dobré náladě o Vánocích může přispět i uvědomění, že váš život kvůli cukrovce neztratil svůj smysl a je stále plnohodnotný. I bez hory zkonzumovaného cukroví se přece můžete radovat z času stráveného se svými blízkými, společných procházek a výletů. Neseďte tedy doma, vyrazte (nejen) o Vánocích ven, do přírody, prozkoumávejte nové kouty i v místech, o kterých si třeba myslíte, že jsou vám už dobře známá. Uvidíte, jak pozitivně začne vaše tělo reagovat a jak ulevíte své hlavě.

NA ZDRAVÉ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články