Dětský zimní jídelníček: Čím ho rozšiřovat, když je čerstvá sezónní zelenina nedostupná

Dětský zimní jídelníček: Čím ho rozšiřovat, když je čerstvá sezónní zelenina nedostupná
Zdroj: Pixabay.com
Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.Mrkvový vývar s rýží

Suroviny:

mrkev
hrstka rýže
1/2 lžičky olivového oleje

Postup:

Mrkev očistěte a nastrouhejte. Na trošce oleje nejprve lehce poduste s trochou vody. Zalijte další vodou a dejte vařit. Do vroucí vody s mrkví přidejte rýži. Jemně osolte. Můžete přidat například i bramboru, pokud se cítíte lépe.Zeleninový vývar s řasou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, rajčata, petrželka
cibule, česnek
kousek řasy wakame (dopředu namočené)
4 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, kmín, sůl

Postup:

Všechnu zeleninu omyjte a nakrájejte. Přidejte nakrájenou řasu a koření a v hrnci zalijte studenou vodou. Vařte na mírném plameni asi 1 hodinu. Nakonec sceďte a doplňte vložkou dle svého výběru.Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zima není sice ideálním obdobím pro rozšiřování jídelníčku zdravými potravinami, ale to neznamená, že vaše děti musí jíst stereotypně a monotónně. Kdo v létě zavařoval a mrazil, má zásob dostatek. Co ale dělat, když jste nemysleli na zadní vrátka?

Petra Járková
Petra Járková 13. 02. 2020 10:00

Dítě je nutné učit novým chutím. Musíte vždy však pečlivě zvážit, jakou novou potravinu mu do jídelníčku přidáte. V půl roce je tak ideální čas začít s testováním chutí vašeho malého jedlíka.

Krémové polévky

Sice to teď venku moc barevně nevypadá, ale to neznamená, že talíř, který dítěti nabídnete, nebude pestrý. Mrkev, tykev, brambory nebo petržel, i z těchto několika málo druhů zeleniny můžete připravit chutnou polévku. Pokud chcete hutnější konzistenci, zvolte krémovou. Děti mají rády sladší chuť, takže dobrou volbou jsou jednoznačně polévky z dýně nebo batátů.

Cuketa chutná skvěle

Mnoho maminek také přidává do jídelníčku cuketu na páře. V obchodech se dá sehnat celoročně, a to nejenom v řetězcích, ale v sezóně bývá k vidění i na farmářských trzích. Navíc existuje více druhů cuket, které se od sebe liší konzistencí a především chutěmi. Jejich výhodou je, že se dají připravovat na řadu způsobů.

Kaše s ovocem

Skvělým ozvláštněním jídelníčku jsou kaše. Chuť jim dodají jablka a hrušky, které jsou rovněž dostupné celoročně. Kromě oblíbené rýžové nebo krupicové zařaďte do nového menu i ovesnou. Příjemným zpestřením a rozšířením chutí bude špetka skořice, která nejenom že krásně voní a navodí chuť k jídlu, ale navíc prohřeje organismus v chladných zimních dnech. Zima je také čas na revizi zásob, ať již zavařeného nebo mraženého ovoce, které je do kaší ideální.

Voda nebo ovocná šťáva

Jídelníček byste měli svým ratolestem rozšiřovat i v oblasti tekutin. Nová doporučení Světové zdravotnické organizace říkají, že ovocné šťávy by se měly zavádět až po druhém roce života. O něco dříve lze zavést zeleninové. Skvělá je třeba z červené řepy, která je nabitá vitamíny nebo mrkvová, ta je zase přirozeně sladká. Důležité totiž je, aby si dítě zvyklo na vodu. Také je dobré myslet na to, že do dvou let není vhodné dávat dětem pít kravské mléko. Do jídel ho samozřejmě po půl roce života kojence můžete přidávat. Tím se vám repertoár zimních jídel rozšíří třeba o palačinky s rozvarem z ovoce. Nepodávejte ani kozí ani ovčí mléko, ta mohou zatěžovat ledviny.

NA RECEPTY NA VÝVARY PRO DĚTI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články