Dýně nejen jako dekorace na Halloween: Pochutnejte si na různých odrůdách této královny podzimu

Z vydlabané dýně, kterou budete mít jak dekoraci, využijte dužinu v kuchyni.
Zdroj: Pixabay.com
Dýně Hokkaido.Muškátová dýně.Máslová dýně.Špagetová dýně.+ 2 fotky+ 3 fotky

Září uběhne jako voda a po prvním školním měsíci na dveře zaklepe Halloween, který se v českých domácnostech pere o místo s dušičkami. Populární americký svátek je spojený s vydlabáváním dýní, což se stalo oblíbenou činností hlavně u dětí. Dýně ale nemusíte jen strčit na schody před dům.

Redaktor
Redaktor 21. 09. 2018 10:55

Tykev obecná je správný název dýně. Má mnoho variant, které jsou v kuchyni velmi oblíbené. Pod tykve se totiž řadí třeba i cuketa nebo patison. Všechny druhy tykví jsou lehce stravitelné a rozhodně po nich neztloustnete. Dají se připravit na mnoho lahodných způsobů a jako bonus vám dodají hezkou dávku minerálů a vitamínů. Z těch, kterých obsahuje nejvíce, uveďme například železo, sodík, draslík nebo hořčík. Jedinou nevýhodou některých odrůd je, že mají příliš tvrdou kůru nebo malé množství dužiny. Proto se ke konzumaci nepoužívají, i když jedlé jsou.

Dýně Hokkaido

Tato původem japonská odrůda se dá skladovat i přes půl roku. S dužinou se u této dýně trápit nebudete, po tepelné úpravě změkne a dá se konzumovat celá. Od „klasické“ dýně se liší barvou, z regálu na vás bude zářit červeně. Díky své kaštanově nasládlé chuti se výborně hodí na zpracování do polévek, pochutnáte si i na dýni na grilu. Ve sladkých variantách z ní můžete vyrobit kompot nebo upéct koláč.


Muškátová dýně

Tuto tykev se slupkou tvrdou tak, že jí uchovávat můžete i přes sedm měsíců, vyšlechtili ve Francii. Vzhledem připomíná červíka stočeného do klubíčka, a to díky svému výraznému žebrování. Dužina oranžové barvy náramně voní a je velmi hutná. Muškátovou dýni můžete kousat místo jablka, tedy konzumovat i za syrova. Stejně jako u varianty Hokkaido je vhodná pro vaření polévky, pečení koláčů nebo výrobu marmelády.




Máslová dýně

Americkou hrušku, jak bychom mohli nazvat odrůdu této tykve, je možno skladovat několik měsíců. Svůj název získala díky máslové chuti. Tvar má podobný prve zmíněné hrušce a její nespornou výhodou je, že nemá mnoho semen. Sytě žlutooranžová dýně je lehce stravitelná a velmi gastronomicky oblíbená. Hojně se využívá na zavařování marmelád, opékání, grilování, můžete ji zapéct nebo připravit lahodný lehký salát.


Špagetová dýně

Stejně jako dýně máslová, i špagetová má své kořeny v Americe, avšak má mnohem delší trvanlivost, jako dekoraci si ji klidně můžete ponechat i přes půl roku. Špagetová proto, že její dužina se přirozeně dělí na vlákna, která připomínají těstovinové špagety. Tyto dýňové jsou ale mnohem zdravější variantou, kterou můžete ty klasické nahradit. Pracovat v kuchyni s tímto druhem dýně můžete přesně tak, jako s normálními špagetami.


Halloweenská dýně

Domovinou nejznámější verze dýně je střední Amerika. Kulatý oranžový míč může mít velikost od medicimbalu až po několik desítek kilogramů vážícího macka. Tyto druhy tykví můžete spatřit nejčastěji jako Halloweenské dekorace, kdy děti dýni vydlabou a poté do ní vyřežou obličej. Je vhodné je zpracovat co nejdříve, jelikož jejich dužina kvůli vyššímu obsahu vody není moc tuhá a hutná. Využít ji můžete na marmelády, kompoty nebo jako přílohu k jinému jídlu.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články