Dýňová dieta: Jezte dostatečné množství této zeleniny a kila půjdou dolů sama

Podzim je časem dýní, tak neváhejte a ochutnejte recepty z nich.
Zdroj: Pixabay
Podzim je časem dýní, tak neváhejte a ochutnejte recepty z nich.Bramborové placky musíte dokonale osmažitDýňová polévka zahřeje na těle i duchu.Salát z dýně je velmi chutný, zdravý a dietní.+ 1 fotka+ 2 fotky

Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a navíc pomáhá i zhubnout. Pokud si tedy nevíte rady, co s dýněmi, které jsou teď všude kolem nás, dělat, přinášíme vám inspiraci.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 09. 2018 09:25

Dýně patří do čeledi tykvovitých a je jen jedním z druhů tykví. Jejími příbuznými jsou třeba cukety nebo patizony. Za rodnou zem dýní bývá považováno jihoamerické Peru. Pravděpodobně právě tam ji lidé začali před třemi tisíci lety poprvé využívat. 

Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z  devadesáti procent dýni tvoří voda. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje. Jedná se o celou paleta vitaminů — především vitaminy C, B1 a B2. Dále v dýni najdete kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu a v neposlední řadě obsahuje i hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík. 

Tato zelenina je tedy ideálním podzimním životabudičem pro náš imunitní systém. Kromě toho je dýně močopudná, takže každý její kousek pomáhá proplachovat a léčit naše ledviny.

Konzumace dýně vám pomůže zbavit se nejen různých toxinů, ale i tuků, protože tuky se vážou na vlákninu. Tou nejdůležitější zbraní proti tukům je ale v dýni lipolytický enzym. Ten v těle pomáhá štěpit tuky a odbourávat je z organismu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety.

Teď se s námi pojďte několika chutnými dietními recepty inspirovat a co nejrychleji je zařaďte do svého jídelníčku. Nesmíme totiž zapomínat, že dýňová sezona je časově omezená.

Dýňová polévka s liškami

Suroviny:

1000 g dýně 

3 brambory 

300 g houby lišky 

200 g anglické slaniny

sůl, čerstvý pepř

Postup:

Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů. Pečte asi hodinu. Poté dýni dejte do hrnce, přidejte nakrájené houby (pokud mají kloboučky malé, krájet nemusíte) a zalijte vše teplou vodou. Vařte na mírném plameni. Oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky a přidejte k dýni. Vařte alespoň půl hodiny. Opepřete, osolte a přidejte tři až čtyři stroužky česneku na ovonění. Těsně před dohotovením polévky osmažte na pánvi slaninu, aby byla krásně křupavá. Stáhněte plamen pod polévkou a rozmixujte ji do hustého krému. Do polévky na talíři přidejte křupavou slaninu a můžete podávat.

Dýňové placky 

Suroviny:

1,25 kg dýně

1 vejce

3 lžíce hladké mouky

2 lžíce strouhanky

2 lžičky mletého kmínu

3 lžičky soli

česnek podle chuti

Postup:

Dýni nastrouhejte nahrubo, poté posolte, zamíchejte a nechte 30 min. odpočinout. Poté vymačkejte vodu, kterou dýně pustila, a slijte ji. Přidejte vejce, kmín, mouku a strouhanku. Vznikne vám z toho těsto, které by mělo být hustší než těsto na bramborák. Je doporučené smažit menší, ale zato silnější placky na malém množství tuku. Podle chuti můžete placičky potřít česnekem.

Salát z pečené dýně

Suroviny:

300 g oranžové dýně

2 cibule

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce sekané petrželové natě

hrubomletý pepř

sůl

Postup:

Dýni nakrájíme na menší kostky a na sucho v troubě opečeme doměkka. Necháme vychladnout. K vychladlé dýni přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Olej prošleháme se solí a octem a zeleninu přelijeme. Nakonec posypeme nahrubo mletým pepřem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články