Legendární herec Josef Bláha: Věčně nevěrný rošťák, který si na smrtelné posteli poručil pivo

Josef Bláha, Tchán
Zdroj: Youtube.com

Málokdo by tomu věřil, že herec s uhrančivým pohledem a pověstně srostlým obočím byl učiněný Don Juan. Neobstála před ním žádná sukně, byl svůdníkem první třídy. Kromě žen měl bohužel i dalšího koníčka a tím byl alkohol.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 18. 07. 2020 14:00

Josef Bláha byl velmi temperamentní. Občas trpíval výbuchy vzteku, ale vždy ho jeho chování mrzelo a po velké virválu přišla velká omluva.  Hodně to jiskřilo hlavně mezi ním a hereckými kolegy na place. Asi největší konflikt měl při natáčení jednoho filmu s hercem Miroslavem Macháčkem. Oba se tak pohádali, že mu chtěl Bláha dát pěstí. Kolega ale uhnul a Josef Bláha spadl ze stráně a propíchl si žebrem plíci. Tato událost ho tehdy prý velmi „vyklidnila“.

Ženám se dvořil a na věku nezáleželo

Svůj temperament nezapřel ani v přítomnosti žen. Ne že by na ně nějak nasazoval nebo se hádal. Naopak. Dvořil se každé sukni, která kolem něj prošla. To bylo veřejné tajemství, které znala i Bláhova žena Bohumila. Nejenže věděla o manželových avantýrách na jednu noc, ale věděla i o výrazně mladší stálé milence Vlastně Valentové, se kterou Bláha rovněž sdílel domácnost. Někdy byl prostě týden doma a týden u Valentové, občas střídal své dva domovy častěji. Manželka pochopitelně trpěla, ale byla skutečná dáma s velkým nadhledem, takže milovanému muži odpustila a s danou situací se smířila. „Bohumila se dokonce s Vlastou znala osobně. Ne, že by byly kamarádky, ale rozhodně si navzájem nervaly vlasy. Obě Josefa až zbožňovaly, a tak se s danou situací smířily. Nakonec se o něj obě staraly až do Josífkovy smrti,“ vzpomínala na netradiční manželský život oblíbeného herce jeho kamarádka Jiřina Jirásková. Koneckonců i té se Josef Bláha Dvořil, ale ta se nedala, a nakonec se z nich stali nerozluční přátelé.

Jak to bylo s Janžurkou?

Josef Bláha rozhodně nebyl prototypem „Belmonda“. Ale jeho pronikavý pohled, temperament, vzdělání a galantní chování z něj dělaly svůdníka první kategorie. Ženy mu padaly k nohám samy. Prožil tak románek s Antonií Hegerlíkovou, povídá se, že i s mladičkou Helenou Růžičkovou a prý mu podlehla i Iva Janžurová. Ta se chtěla ale stát více než milenkou, což jejich vztah v podstatě pohřbilo. Josef byl sice nenapravitelný proutník, ale svou ženu Bohumilu, se kterou měl dva syny, opustit nikdy nechtěl. Zlé jazyky tvrdí, že to bylo proto, jak byla Bohumila tolerantní a dokonalá hospodyně, jinou takovou by už nenašel. O jejich soužití vypovídá asi nejtrefněji historka, která se skutečně stala. Josef doma oznámil, že se se svou milenkou chystá do Jugoslávie. Bohumila mu zabalila, napekla na cestu řízky a bábovku a její milovaný muž vyrazil s Vlastou k moři. Když dojeli na místo, poslušně hlásil domů, v jakém penzionu bydlí a za jak dlouho se vrátí.

Znali ho ve všech barech

Nebylo žádným tajemstvím, že Josef Bláha měl rád společnost a hlavně tu, kde alkohol tekl proudem. Jeho tahy s nejlepším přítelem Vlastimilem Brodským byly proslulé. V tehdy slavné vinárně U zpěváčků prý vypili všechen tvrdý alkohol, co měla barmanka za barem. Na pivo jako křen zase chodili do hospody U Hrocha blízko Malostranského náměstí nebo do proslavené pivnice U zlatého tygra. Alkohol ho v podstatě provázel až do poslední chvíle.

Pivo pil brčkem

Pět posledních let jeho života velmi trpěl. Dostal totiž rakovinu jícnu. Svou nemoc se snažil zpočátku tajit, ale postupující a stále zhoršující stav nešlo ututlat. Přestal točit, nehrál divadlo a uzavřel se sám do sebe. Nechtěl nikoho vidět. Jen jeho žena Bohumila spolu s milenkou Vlastou o něj pečovaly až do konce. A pomoc to nebyla jen tak nějaká. V posledním stadiu už nemohl jíst, jen se nechtěl zbavit své momentálně jediné radosti – alkoholu. Jeho žena mu dávala pít pivo brčkem. O jeho smrti pak v dokumentu České televize vyprávěl jeho syn: „V prosinci 1994 tátovi náhle ochrnula půlka těla a musel být hospitalizovaný. Do nemocnice jsme mu ještě s maminkou nosili malé lahvičky rumu, které srkal brčkem. Chtěl asi na chvíli zapomenout, jak na tom je. Bohužel 6. prosince 1994 zemřel…“

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články