Legendární komedie Světáci: Chybělo málo a film skončil v trezoru. Menšík a Bohdalová zažili na place perné chvilky

Světáci
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Sedni si! Já sedím... Ona sedí! Kdo by neznal hlášky z černobílého filmu režiséra Zdeňka Podskalského, který je plný kvalitního situačního humoru a skvělých hereckých výkonů těch největších hvězd české kinematografie. Jenomže, když se sejde tolik osobností pohromadě, je z toho většinou pěkná katastrofa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 05. 2020 13:00

V Praze pracují tři venkovští fasádníci, které láká noční život ve městě. Hned první návštěva luxusního podniku ale nedopadne vůbec dobře. Nehodlají se však svého snu vzdát, a tak si najmou bývalého učitele společenské výchovy a zároveň si nechají ušít drahé obleky, aby do měšťanské společnosti dobře zapadli. Když už si myslí, že jsou dostatečně připraveni, vrátí se zpět na “místo činu”. Tam se seznámí se třemi mladými ženami, o kterých ale neví jednu věc: mají spadeno na bohaté pány, které chtějí vždy oškubat dohola.

Pokud se chcete znovu přesvědčit, zda Iva Janžurová skutečně seděla, podívejte se dnes v 16:30 na Primu

Nenávist i odvážné scény

Vladimír Menšík dokázal působit na své herecké kolegy různě. Jiřina Šejbalová, jenž ztvárnila kuplířku Marii Trčkovou, ho nemohla nejdříve vůbec vystát. Menšíkův humor jí připadal přes čáru. Po dvou týdnech intenzivní spolupráce svůj názor změnila a oblíbila si ho. “Dokonce se po něm ptala, když dorazila na natáčení,” prozradila Jiřina Jirásková.

Naopak druhá Jiřina, tentokrát Bohdalová, s Vladimírem žádný problém neměla, dokonce jej pobízela k tomu, aby se už konečně vzmužil. Když přišlo na choulostivou scénu, tak sice sypal z rukávu jednu košilatou poznámku za druhou, ale k akci se moc neměl. Když jej pak konečně Bohdalová vybídla k tomu, aby se řídil scénářem, ozvalo se po chvilce stop. Herečka zprvu nechápala, o co jde, až ji Zdeněk Podskalský decentně upozornil na to, že pokud jí nevadí, že má odhalená ňadra, může se klidně točit dál.

Bez servítek

Vratislav Blažek sepisoval scénář k filmu v roce 1968. V té době panovala všude velmi uvolněná atmosféra. Do textu tak bylo možné zařadit i provokativní repliky. Blažek byl sice už dávno v emigraci a na Podskalského, Jiráskovou a další se řítily různé zákazy, přesto vše vyšlo. Definitivní cenzorský zlom nastal až o dva roky později.

Zmínka o tom, že film skončil v trezoru se tak nezakládala na pravdě. Od jeho vzniku až po převrat v listopadu 1989 vidělo film přes tři miliony diváků. Ono vlastně ani o moc nešlo. Světáci byli prostě lidé, kteří si hráli na něco, čím nejsou a ani nikdy nebudou.

Boj s cukrovkou

Představitel Petrtýla, Jan Libíček, musel během natáčení bojovat se silnou cukrovkou. Bohužel měl panický strach z lékařů, takže se neléčil a neustále se přejídal. Často se tak stal terčem vtípků kolegů, které ale vždy s úsměvem odrazil. Zemřel v pouhých 43 letech během natáčení filmu Jak utopit doktora Mráčka.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI Z FILMU SVĚTÁCI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Aha!, irozhlas.cz, csfd.cz,

Zdroj fotek: Prima TV

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články