Komedie Tchán: Josef Bláha natáčel se zlomeným žebrem, Bróďa mu chtěl brát míry na rakev

Josef Bláha a Vlastimil Brodký během natáčení mnohdy improvizovali.
Zdroj: se souhlasem Prima MAX

Komedie Tchán patří mezi filmy, na které je možné dívat se znovu a znovu. Zkrátka se nikdy neomrzí. Co všechno ale musel skousnout představitel hlavní role Josef Bláha? Co tehdy prožíval? A jak přišla Valerie Kaplanová k pěknému balíku peněz, přestože řekla jen pár slov?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 05. 2020 13:00

Šéf údržbářů zemědělských strojů Vavřinec má vždy vše pod kontrolou. Zaúkoluje každého a rád se plete do věcí, po kterých mu nic není. Nejvíce se však zajímá o svou dceru Štěpánku, ze které chce mít vysokoškolačku. Ta se však zamiluje do kluka z vedlejší vesnice. Vavřincovi tak nezbývá nic jiného než vystrojit svatbu. Jenomže ta je už dávno hotová.

Na film Tchán se můžete podívat dnes ve 16:15 na Nově.

Románek s Ivou Janžurovou

Snímek Tchán byl pro Bláhu v mnoha ohledech osudový. Nejen že si v něm střihl v podstatě svou úplně první hlavní roli, ale ještě se rozhodl podvést svou manželku s Ivou Janžurovou. “Hodně se o tom mluvilo. Jak to prostě funguje, když chodí herec s herečkou. V tomhle mu radil Vlastimil Brodský,” zavzpomínal jeden z účastníků natáčení.

Iva Janžurová byla tehdy ještě svobodná, Bláha naopak, otcem dvou dětí. Měl být prý pro ženy velmi neodolatelný. Na každém zájezdu na něj čekala nějaká fanynka. Vyhrála však jenom Iva, se kterou to měl údajně myslet velmi vážně.

Nenávist

Josef Bláha točil souběžně s Tchánem ještě další film Tvář za sklem s hereckým kolegou Miroslavem Macháčkem. Bohužel se s ním ale nějak nepohodl a chtěl si to s ním vyřídit ručně. Jenomže když mu chtěl jednu vrazit, Macháček uhnul a Bláha se zřítil ze svahu dolů a zranil se. Zlomil si žebro, které mu následně propíchlo plíci. Musel tak být ihned převezen do nemocnice, jinak by se udusil.

Rozhodl se však pokračovat dál. Hlavně díky černému humoru Brodského, který si jej v nemocnici začal přeměřovat metrem se slovy, že potřebuje znát míry na jeho rakev. Vlastimil Brodský byl jednoduše Bláhův věrný parťák.

Tučný honorář Valerie Kaplanové

Když někdo umí, tak umí. V Tchánovi si zahrála i Valerie Kaplanová, která se sice ukázala hned několikrát, ale zato s minimem dialogů. Sama pak prozradila, že režisér vsadil na jistotu a známé herce, ti zbylí byli kompars.

Přesto si nemohla stěžovat. Dostala zaplaceno tolik, jako by jí nabídli jednu z hlavních rolí. Otázkou tak zůstává, zda jí tak velkoryse zaplatil i Zdeněk Troška za její roli pomatené báby v komedii Slunce, seno, neboť tam křoví rozhodně nehrála.

NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU TCHÁN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Csfd.cz, Aha, Blesk

Zdroj fotek: Nova

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články