Deset let od smrti Jaroslava Moučky: Srdce mu zlomil bratr surovec

Jaroslav Moučka, seriál Okres na severu
Zdroj: archiv
Jaroslav Moučka (9. listopadu 1923 až 26. prosince 2009) se skrze ochotníky dostal do divadla a 40 let strávil na Vinohradech, kde ztvárnil 150 rolí. Pravidelně se objevoval v menších rolích ve filmu a v televizních seriálech (Taková normální rodinka, Chalupáři, Okres na severu).Jaroslav Moučka se snažil prosadit se v Národním divadle, nakonec zakotvil na 40 let v Divadle Na Vinohradech.Moučka nikdy nehrál milovníky, spíš se hodil do rolí venkovských dobráků se sklonem ke komediantství. Zde s Jiřinou Bohdalovou v pohádce Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (1976).Jaroslav Moučka pocházel ze skromných poměrů a celý život ho to táhlo politicky nalevo. Přesto nesl velmi nelibě činnost svého bratra estébáka.+ 7 fotek+ 8 fotek

Jen náhodou se dostal k malé roli v ochotnickém divadle a nakonec si jich zahrál na 150 na Vinohradech, točil filmy i nesmrtelné seriály. Jaroslav Moučka hrával civilně obyčejné chasníky a celý život ho to táhlo vlevo. To, co spáchal jeho bratr, mu ale zlomilo srdce. Od smrti legendárního herce právě uplynulo deset let.

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 26. 12. 2019 07:30

Jaroslav Moučka (9. listopad 1923 - 26. prosinec 2009) pocházel z obyčejných poměrů ze Studené u Telče. Maminka byla švadlena, tatínek obchodní cestující a Jaroslav se učil nejdříve na kamnáře, pekaře, knihkupce a nakonec pracoval jako strojní zámečník a soustružník.

Zaskočil za nemocného a změnil se mu život

Když ochotnické divadlo v Jihlavě potřebovalo na záskok jednoho mladíka za nemocného herce, zkusil to právě Moučka. Od té doby ho divadlo chytlo natolik, že celou druhou světovou válku ochotničil a u divadla už zůstal.

Moučka měl přirozený talent a hned po válce získal profesionální angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě, kde byl na pozici inspicienta a občas zaskakoval. Během 50. let vystřídal řadu dalších divadel (Kladno, Olomouc, Zlín, Národní), až nakonec našel útočiště na dlouhých 40 let v Divadle Na Vinohradech zejména kvůli rolím, které mu byly ušité na míru.

Chasník s lidovým humorem

Hrával mládence z lidu a prosadil se zejména v české divadelní klasice. Své postavy dokázal přesným detailem dokonale vystihnout a svým naturelem tíhnul k přirozenému herectví. Dokonalým byl jako dobrosrdečný, robustní chasník s lidovým humorem.

Za svou kariéru si zahrál téměř ve 150 divadelních hrách. Zmiňme alespoň jeho nejvýraznější: pan Bláha v Paličově dceři, myslivec v Babičce, Jan Hus či Vincenzio ve Zkrocení zlé ženy.

Trepifajsk a Plajznerka

Dodnes se s láskou vzpomíná na jeho dokonalé ztvárnění čerta Trepifajksla ve hře Jana Drdy Dalskabáty hříšná ves. Bábu Plajznerku si zahrála Vlasta Chramostová. Čert Trepifajksl byl tak oblíbený, že se dočkal i televizního zpracování. Tady mu partnerku hrála Jiřina Bohdalová. Jaroslav Moučka stál na prknech až do roku 1994, kdy odešel kvůli své nemoci do důchodu.

Komedie a kriminálky

Před kamerou se poprvé objevil v Případě doktora Kováře (1950), ale více začal hrát až později. Několikrát ročně se objevoval v menších rolích jako havíř, odbojář, četník, rolník. Nejvíce mu seděly komedie či krimi a hodně se objevoval v seriálech (30 případů majora Zemana, Chlapci a chlapi, Chalupáři, F. L. Věk, Zlá krev, Synové a dcery Jakuba Skláře, Dnes v jednom domě, Vrah skrývá tvář, Na kolejích čeká vrah).

Dodnes si jej spojíme se zednickým mistrem Hovorkou ze Světáků, s šéfem padouchů z parodie Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo s drzým malířem Hamouzkem z Takové normální rodinky. Z dalších slavných filmů, kde se Moučka výrazněji prosadil, jmenujme např. Dařbujána a Pandrholu, Smrt si říká Engelchen, Atentát, Markétu Lazarovou či Partu Hic.

Myslelo mu to levicově

Chudé poměry vedly jeho kroky jako levicově smýšlejícího do Komunistické strany už v 50. letech. Jeho bratr Milan byl dokonce na pražské Ruzyni v pozici vrchního vyšetřovatele StB a stál u řady politických procesů. Bratři se začali politicky rozcházet v 60. letech, kdy se Jaroslavovi líbil reformní trend. Když se Jaroslav dozvěděl, že Milan stál i za procesem s Miladou Horákovou, přestal s bratrem mluvit úplně. Jaroslav dokonce ze strany odešel na protest proti sovětské okupaci v roce 1968.

Jeho krok vedl k postupnému odebírání pracovních příležitostí během normalizace. Drama Ucho a snímek Dlouhé odpoledne mu KSČ dlouho nemohlo zapomenout. Tlak a perzekuce z nemožnosti hrát se neustále zvyšovala, až Moučka v roce 1977 podlehl a s příslibem lepšího postavení na hereckém žebříčku se do strany vrátil. Oddanost měl dokázat novou rolí v televizním seriálu Okres na severu.

Okres na severu

Seriál Okres na severu napsal zkušenou rukou slavný scénárista Jaroslav Dietl a představuje vrchol normalizačního díla, který se kdy na obrazovce ukázal. Moučka si v něm zahrál funkcionáře Pláteníka – dobráckého, smělého a pro lid se obětujícího tajemníka okresního výboru KSČ.

Moučka své "krásně napsané roli o slušném člověku," jak sám napsal, uvěřil, sžil se s ní a stal se až ikonou normalizačního systému. Získal za tuto roli státní cenu Klementa Gottwalda, jezdil po republice s besedami a občasně psal do novin. Pláteníkův stín už ho neopustil a na obrazovce jste ho mohli vidět jen jako předsedu či tajemníka.

Život po revoluci

Jaroslav Moučka se dokázal přes Pláteníkův stín nakonec přehoupnout. Ještě v 90. letech hrál v divadle a objevil v seriálu Život na zámku a v několika českých filmech – Svatba upírů, Z pekla štěstí, Čert ví proč. Hereckou kariéru ukončil jeho zhoršující se zdravotní stav – trpěl Parkinsonovou chorobou.

NA STRASTI I RADOSTI "BODRÉHO CHASNÍKA" MOUČKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Česká televize, speciál o seriálu Taková normální rodinka

Informační archiv Národního divadla

Filmová databáze CSFD.cz a FDB.cz

Wikipedia.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články