Máte problém vycházet s druhými lidmi? Říkáte si, proč se chovají jako děti?

žena
Zdroj: Freepik.com
Jsou situace, které vyžadují racionální přístup a chladnou hlavu. Jenže právě tyto krizové situace v nás vzbuzují skryté části osobnosti a brání nám chovat se jako dospělí lidé. Vysvětlení nabízí transakční analýza. Autorem transakční analýzy je americký psycholog Eric Berne. Transakční analýza předkládá vysvětlení třech základních rolí, které ovlivňují chování člověka. Vedle role dospělého nebo rodiče jde také o roli dítěte. Není to jenom dítě, spontánní, nezodpovědné, emocionální nebo tvořivé, které dělá v komunikaci dospělých potíže. Ego se může projevovat i jako kritický až despotický rodič, který neuznává názory jiných a každému vnucuje jen svůj pohled.Rodič, resp. ego ve stavu rodiče může být také podporující a pečující, někdy bohužel až příliš. Žádný dospělý se zdravou psychikou se ve vztahu nebo komunikaci s druhým nechce cítit jako dítě.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jsou situace, které vyžadují racionální přístup a chladnou hlavu. Jenže právě tyto krizové situace v nás vzbuzují skryté části osobnosti a brání nám chovat se jako dospělí lidé. Vysvětlení nabízí transakční analýza. Uplatní se v komunikaci mezi lidmi, ale i ve vztazích, které jsou založeny právě na otevřené a vyrovnané komunikaci.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 26. 05. 2020 12:00

Transakční analýza vychází z Freudovy psychoanalýzy, avšak předkládá jednodušší vysvětlení třech základních rolí, které ovlivňují chování člověka. Vedle role dospělého nebo rodiče jde také o roli dítěte. Autorem transakční analýzy je americký psycholog Eric Berne (1910 – 1970).

Ani dítě, ani rodič...

Dítě, rodič a dospělý. To jsou tři stavy ega, které se projevují v chování, vyjadřování nebo komunikaci. Ano, dospělí lidé se občas chovají jako děti. A nejsou to jenom ti druzí, tato role je vlastní i nám samým. Než na druhé ukážeme prstem, měli bychom se sami zamyslet nad svými projevy. I my můžeme druhé iritovat svým dětinským chováním a nedospělým postojem.

Ale pozor, není to jenom dítě, spontánní, nezodpovědné, emocionáflní nebo tvořivé, které dělá v komunikaci dospělých potíže. Ego se může projevovat i jako kritický až despotický rodič, který neuznává názory jiných a každému vnucuje jen svůj pohled. Zatímco dítě primárně odmítá autority, rodič se snaží jako autorita působit. Stavy ega tak mohou jít i proti sobě, to pochopitelně působí zmatky.

Rodič, resp. ego ve stavu rodiče může být také podporující a pečující, někdy bohužel až příliš. Příliš péče a lásky druhého nezřídka dusí. Žádný dospělý se zdravou psychikou se ve vztahu nebo komunikaci s druhým nechce cítit jako dítě.

Komunikace dospělých by měla být dospělá

Máme-li obstát v komunikaci a mezilidských vztazích, měli bychom rozeznávat stavy svého ega. Dítěti ani rodiči se nevyhneme, ale pokud se je naučíme ve svém egu rozeznat, alespoň částečně získáme kontrolu. Snáze pak převezmeme komunikaci do svých rukou, do rukou dospělého člověka.

Racionální přístup dospělého člověka, resp. ega ve stavu dospělého se bude hodit vždy, obzvlášť v krizových a konfliktních situacích.

DÍTĚ, RODIČ NEBO DOSPĚLÝ? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE, CO ŘÍKÁ TRANSAKČNÍ ANALÝZA:

Literatura: Berne, Eric: Transakční analýza v psychoterapii: Klasická příručka k jejím základům. Praha: Emitos, 2012.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články