Chcete si zlepšit život? Zkuste ho zlepšit jiným. Uvidíte, co se bude dít

Cílem není házet vinu na jiné nebo hledat omluvy pro negativní přístup, ale zlepšit vztahy se svým okolím. Nejenže tím prospějeme jiným, ale prospějeme tím především sami sobě.
Zdroj: Unsplush.com
Vztahy mezi lidmi jsou nezřídka komplikované. S některými lidmi bývá potíž, ale vždy je lepší s nimi vycházet než nikoliv. Nelze vyřešit problémy jiných, ale lze nabídnout pomoc anebo alespoň projevit pochopení.Jakkoli negativní chování daného člověka aktuálně je, vždy se dá najít důvod, proč se právě tak chová. Existuje vysvětlení, nikoliv ospravedlnění.Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.Budeme-li hledat důvod, proč se druhý chová tak, jak se chová, snáze překonáme i jeho nepříjemné projevy. Přitom alespoň náznak pochopení u svého protějšku může člověka přimět změnit své chování a postoj vůči druhé straně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Existuje nespočet pravidel pro šťastný život, spokojenost a úspěch. Máme pokročilé návody, jak se chovat ve všemožných situacích. K cíli nás mají dovést motivační knihy, videa na sociálních sítích, terapeuti a koučové, kterých je nespočet po celém Česku i ve světě. Jenže i když si skutečně osvojíme všechna ta moudrá pravidla a návody, i když se jimi budeme řídit v reálném životě, nestačí to.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 14. 04. 2020 10:00

Pro svůj osobní rozvoj můžeme udělat kus práce. Sebepoznání, vyzrálá osobnost, pozitivní přístup a dokonalé chování jsou však stále málo. Vždycky tu bude jeden významný problém. A tím jsou druzí lidé.

Žádný člověk není izolovaný od ostatních

Nejde o to, jak dokonalí jsme ve svém vlastním chování, jak máme pod kontrolou své projevy a emoce, jak důkladní jsme v plánování vlastního života. Vždy totiž může přijít někdo, kdo nám rozvrátí naprosto vše, co jsme v rámci osobního rozvoje vybudovali. Malé i velké plány pozbudou smysl, když se objeví příhodná osoba.

Své chování máme ve své moci. Není lehké ho ovládnout, ale lze to. Naopak se zdá být vyloučené, že bychom měli v moci i chování někoho jiného. Jenže právě jiní do našich životů zasahují mnohem více, než nám může být milé. Přesto nic není ztraceno...

Ovládat sebe nebo druhé?

Na cestě osobního rozvoje zjistíme, že se dají překonat i zdánlivě neřešitelné problémy. Na jedné straně je náš život ovlivněný druhými lidmi, ovšem i my můžeme ovlivňovat druhé. Nezřídka spolu fungujeme spíše kontraproduktivně, ale to se dá změnit. „Možností je mnohem více, než by se mohlo zdát,“ upozorňuje ve své knize 100 zlatých pravidel pro úspěšné vztahy s lidmi Richard Templar.

Dobro se vyplatí

Záměrným působením na druhé máme možnost vyladit jejich chování. Druhé nemůžeme změnit od základů. Můžeme však usměrnit jejich chování svým přístupem. Drobné změny konané s cílem prospět tomu druhému, prospějí i nám samým. Budeme-li vycházet vstříc druhým, povede to k uvolnění atmosféry. A to je vždy pozitivní.

Není-li člověk psychopat nebo sociopat, žije se mu lépe, když je s druhými na jedné vlně. Člověk se cítí spokojený, když má kolem sebe spokojené lidi. Je na čase zkusit pro štěstí druhých něco udělat. Co začít třeba úsměvem, nic to nestojí a efekt je velký, navíc je úsměv nakažlivý.

Jednoduchý klíč, který pomůže zlepšit vztahy s druhými lidmi, nabízí FOTOGALERIE:

Literatura: Templar, Richard: 100 zlatých pravidel pro úspěšné vztahy s lidmi. Praha: Grada, 2018.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články