Vztahová úskalí společného účtu: Kdo by se ho měl vyvarovat?

Vztahová úskalí společného účtu: Kdo by se ho měl vyvarovat?
Zdroj: Pixabay.com

Na začátku je vztah zalitý sluncem, na konci rozvodové papíry, jelikož partner či partnerka zkrátka nevydýchají rozdílné názory na finanční hospodaření. Takovému konci se dá ovšem předejít stanovením jasných pravidel týkajících se právě domácí kasy.

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 01. 2020 12:00

Zkušení partneři s námi nejspíš budou souhlasit, že vyjasnění otázky financování provozu bydlení a dalších věcí souvisejících s rodinným životem je důležitým milníkem spokojeného života. A to i přes skutečnost, že vám romantické city momentálně zaplavily nejenom srdce, ale i mozek, takže vám peníze přijdou jako zcela podružná věc.

Společný účet

Většina z nás nedostává peníze zadarmo, takže si chce občas dopřát nějakou radost. Pokud je váš partner či partnerka poněkud šetrnější, nejspíš se mu nebude líbit, že jste si koupili "ze společného" třeba doplněk na kolo, kabelku, čtečku či bůhvíco dalšího. A vyčte vám to zejména ve chvíli, kdy ve společné „kase“ - na účtě – budou chybět finance na cokoli potřebného do domácnosti, na společnou aktivitu apod.

Na druhou stranu může být váš protějšek poněkud rozmařilejší, takže vám se zase nemusí líbit, že jeho koníčky svou nákladností pravidelně luxují společný účet. Společný účet tedy škrtáme, i když…

Sami i společně

Šanci společnému účtu lze dát ve chvíli, kdy se dokážete domluvit na tom, jak bude taková varianta fungovat. Týká se to především výše částky, kterou na něj budete přispívat a co všechno se z těchto peněz budete hradit. Zbývající část výplaty pak zůstává na osobním účtu každého z partnerů a kolik z něj utratí, je už čistě jeho věc. Takový přístup pak zabrání nepříjemné skutečnosti, že vám na konci měsíce nezbude na nájem, hypotéku a další důležité platby.

Co je moje, do toho ti nic…

Další možnost domácího hospodaření představují oddělené účty, kdy partneři na veškeré výdaje týkající se domácnosti a rodinných aktivit, jako jsou výlety, dovolené apod., přispívají stejnou částkou. Takové rozdělení vypadá na první pohled spravedlivě. Co ale nastane ve chvíli, kdy jeden z nich přijde o práci, onemocní, takže se jeho příjem rapidně ztenčí?

V harmonickém vztahu se nejspíš domluví a domácnost bude dotovat ten, který je na tom finančně lépe. Jenže životní realita bývá jiná. Právě v tuto chvilku se může zmíněná spravedlnost ukázat jako krátkozraká, protože druhému partnerovi, zvyklému dělit výdaje na dva, se nemusí líbit, že by měl vše platit sám.

Značka ideál?

Ta popravdě neexistuje. I proto je dobré si hned na začátku vztahu říci představy týkající se společné kasy. Pouze v případě konstruktivní komunikace totiž můžete dojít alespoň ke kompromisnímu řešení, v němž se ani jeden z vás nebude cítit „okradený“ a peníze se tak nestanou jablkem sváru vedoucím k nepříjemným koncům.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články