5 chytrých rad, jak v novém roce zbytečně neutrácet

5 chytrých rad, jak v novém roce zbytečně neutrácet
Zdroj: Pixabay.com
Naspořte si peníze.Jak co nejméně utrácet?Třeba našetříte i na cestu k moři.Dejte si šetření do svých předsevzetí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Přelom starého a nového roku s sebou již tradičně přináší i různá předsevzetí. Můžete se ušklíbnout, že k tomu, abyste něco změnili, přece nepotřebujete obrátit kalendářní list. Stanovit si časový milník můžete kdykoliv. S tím souhlasíme, často ale vyhrává prokrastinace. Pojďte se kousnout s námi a na plány, které na realizaci čekají už od léta, se společně vrhněme s příchodem ledna. Pokud byste v roce 2019 rádi ušetřili nějakou korunku navíc třeba na exotickou dovolenou, s tím vám můžeme pomoci! Přečtete si pět osvědčených rad, jak přestat vyhazovat peníze oknem.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 12. 2018 14:42

Naučte se vařit. Na domácích krabičkách ušetříte 12 tisíc Kč ročně

Začneme pěkně v teple domova. Průměrná cena poledního oběda v Praze je 150 Kč. Pokud si místo toho 3x týdně uvaříte oběd do krabičky, náklady vás vyjdou i na méně než polovinu a ročně tak ušetříte 12 tisíc korun. S přípravou začněte u nákupního seznamu. Přesně podle plánu nakupte, ideální frekvence většího nakupování je jednou až dvakrát týdně. Vynechte neplánované výlety pro drobnosti, nejspíš byste totiž vzali i něco navíc. Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete a spotřebujete. Podle průzkumů totiž Češi vyhodí až jednu třetinu potravin, aniž by je otevřeli. Pokud budeme počítat průměrné měsíční výdaje na stravování ve výši 5 000 Kč, jedná se tak o více než 1 600 Kč vyhozených bez jakéhokoliv užitku.

Nemáte-li dostatek peněz si kupovat pravou svíčkovou a podobně kvalitní masa, sázejte na mleté, ze kterého připravíte karbanátky, sekanou nebo jím můžete naplnit zeleninu. A když máte zrovna chuť na kuřecí prsa, nekupujte je samostatně. Všeobecně platí, že maso s kostí je levnější. Na nenaporcovaném mase ušetříte až 50 Kč oproti jednotlivě zabaleným plátkům. Vezměte celé kuře a zbytek si můžete naporcovat do mrazáku. V ceně nebude započítaná manipulace a vykosťování, váš domácí rozpočet tedy zůstane o něco bohatší. Získáte stehna na pečení, prsa na minutku a kuřecí skelet na polévku.

Než si jídlo zamrazíte, připravte si jednotlivé porce. Nejde jen o syrové maso, které si můžete naplátkovat, ale i o uvařené jídlo. Pokud nachystáte jednotlivé porce, nestane se vám, že rozmrazíte zbytečně moc nebo budete muset vyhazovat zbytky.

Významně ušetřit se dá i používáním kohoutkové vody namísto balené. Její kvalita ve většině měst přesahuje parametry vody balené. Ještě výraznější je rozdíl v ceně – balená voda je oproti kohoutkové dražší zhruba 40x. Pokud si nemůžete odpustit ochucené limonády (už jen kvůli vašemu zdraví byste měli), připravujte si je doma. Stačí vám k tomu zelený čaj, bylinky (máta, meduňka), čerstvé ovoce a k doslazení med!

Nakupujte zboží v akci

Je dobré naučit se rozlišovat datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti. V závislosti na typu potraviny se přímo na výrobku uvádí jeden ze dvou údajů, který informuje o životnosti výrobku. Trvanlivé zboží s dlouhou minimální trvanlivostí, jako je cukr, mouka, olej či mléko, je nejvýhodnější kupovat ve větším množství a v okamžiku, kdy se objeví v letácích super a hypermarketů. Po překročení data minimální trvanlivosti nemusí být potravina zdravotně závadná, ale již nejsou garantovány všechny její původní vlastnosti. Jeden týden prošlý balíček rýže tak není nutné automaticky vyhazovat, nejsou-li na něm patrné známky ztráty kvality.

Mléčné a některé další chlazené výrobky, jež rychle podléhají zkáze, se doplňují datem použitelnosti. Po tomto termínu se dané zboží nesmí prodávat a nedoporučujeme ho ani konzumovat.

Nejvýhodněji lze nakoupit výrobky, u nichž se blíží konec data minimální trvanlivosti. Existují prodejny, které se na přeprodej takových potravin specializují, jako například Vyplatíse. Jedná se o síť čtyř prodejen, z nichž jedna je v Praze, kde kromě výhodných potravin seženete i levnou drogerii, krmivo a potřeby pro vaše mazlíčky nebo domácí a úklidové potřeby. V nabídce mají zejména potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo blížícím se či prošlým datem minimální trvanlivosti a kromě sortimentu původem z Česka zde najdete i zboží z Německa.

Jezděte hromadnou dopravou. Jen na benzinu ušetříte desetitisíce

Cestování je oblast, kde můžete ročně ušetřit i 56 tisíc Kč, pokud ovšem vyměníte v rámci každodenního dojíždění do práce auto za hromadnou dopravu. Vezměme si příklad, že do práce jezdíte 60 km, třeba z Loun do Prahy. Ročně takto najezdíte přes 29 tisíc km a benzin vás při průměrné spotřebě 7 litrů na 100 km a ceně 33,30 Kč za litr vyjde na skoro 70 tisíc korun.

Pokud místo toho přesednete na autobus či vlak, ušetříte čtyři pětiny nákladů! Autobusy společnosti FlixBus nabízejí nejlevnější jízdné mezi Louny a Prahou od 29 Kč. Při každodenním dojíždění tak ročně ušetříte až 56 tisíc korun. Pokud nestihnete objednat akční jízdenky, i tak můžete ušetřit nejméně 32 tisíc oproti cestě osobním automobilem.

Kromě toho nabízí FlixBus jako jediný dopravce 25% slevu na obyčejné jízdné pro dospělou osobu jako odměnu za věrnost. Věrnostní bonus získá každý, kdo si zakoupí jízdenku na cestu v rámci České republiky. Po absolvování cesty obdrží e-mailem poukaz na částku odpovídající v průměru čtvrtiny ceny jízdného a tento poukaz může uplatnit při zakoupení další jízdenky.

Pokud kvůli práci často přejíždíte v rámci jednoho města, vyplatí se koupit si jízdenku s celoroční platností. Oproti měsíčním jízdenkám je úspora nezanedbatelná. Například v našem hlavním městě stojí roční jízdenka pro dospělou osobu 3 650 Kč, cena rozpočítaná na pracovní den je tedy zhruba 15 Kč. Za měsíční jízdenku zaplatíte 550 Kč, na pracovní den to vychází přes 27 Kč, tedy téměř na dvojnásobek!

Hlídejte si drobné poplatky. S bankovním účtem zdarma ušetříte i 2 100 Kč ročně

Průměrná výše bankovních poplatků na jednoho klienta v roce 2018 činí podle serveru Skrblík.cz 177 Kč měsíčně. To je 2 124 Kč ročně! Tolik peněz můžete za rok ušetřit přechodem do jiné banky, která má základní služby jako vedení účtu, internetové bankovnictví, příchozí a odchozí platby a platební kartu zdarma. Bezplatné konto může některá banka podmiňovat obratem při placení kartou ve výši např. 1 500 Kč, což by v dnešní době ale neměl být významný problém.

Za těchto podmínek se jako nejvýhodnější jeví běžný účet od Equa bank. Zdarma jsou příchozí a odchozí platby v rámci tuzemska, trvalé příkazy, inkasa, internetové a mobilní bankovnictví a bezkontaktní platební karta. Všechny výběry z tuzemských bankomatů jsou také zdarma. Peníze na účet lze vkládat pouze převodem z jiné banky, případně poštovní poukázkou. Equa bank každému klientovi jednu složenku měsíčně proplatí.

Při cestách do zahraničí můžete ušetřit díky mobilní aplikaci Revolut. Nejedná se o klasický bankovní účet, jde v podstatě o předplacenou kartu, na kterou si peníze vkládáte. Revolut pak umožňuje zdarma provádět tuzemské i mezinárodní převody, v zahraničí utrácet bez jakýchkoliv poplatků, držet a směňovat peníze v mnoha měnách za reálné kurzy a nově i nakupovat, držet a prodávat kryptoměny. Díky tomu nemusíte v cizích zemích řešit poplatky od klasických bank.

Pracujete pro zahraniční společnost a výplatu dostáváte na účet vedený v eurech? Tisíce korun ročně můžete ušetřit na převodním kurzu. Neposílejte si peníze na korunový účet přímo – převeďte si měnu přes službu jako Currencyfair nebo TransferWise. Platformy stojí na tom, že párují převody jednotlivých uživatelů, které běží proti sobě, například z Česka do Německa a naopak. Kurzy si mohou stanovit samotní uživatelé. Díky kalkulačce na webu platformy vidíte přesnou sumu před potvrzením celé transakce.

Naplánujte si pravidelné výdaje. Kontrolovat je můžete přes mobilní aplikace

Teď už zhruba víte, v jakých oblastech můžete ušetřit každý den. Pár korun k tomu ještě přidáte, pokud si své pravidelné výdaje budete hlídat. Pomohou vám k tomu mobilní aplikace, se kterými se pohodlně a snadno pracuje. Díky nim už s sebou nemusíte nosit bloček nebo evidovat jednotlivé výdaje po večerech. Pomohou vám kontrolovat vaše měsíční příjmy a výdaje a díky nim tak snadno přijdete na to, kde máte skryté rezervy. Zadávání nových položek je velmi rychlé a přehled můžete sdílet či exportovat v mnoha různých formátech.

Jednou z takových aplikací je Wallet. Příjmy a výdaje si můžete rozdělit do tří částí – bankovního účtu, hotovosti a kreditní karty. Propojení s bankou je zdarma, vaše transakce se automaticky promítnou do aplikace a aplikace je dovede zařadit do kategorie jako jídlo, cestování apod. Její výhodou je rovněž snadné sestavování rozpočtů a jejich následná kontrola. Vaše příjmy i výdaje si snadno můžete exportovat do PDF, Excelu či si je prohlédnout v koláčových grafech.

A nyní se vraťme zase na začátek k chytrému nákupnímu seznamu. Vytvořte si jej ve Wallet a v obchodě na nic nezapomenete! Přes aplikaci si můžete také vyfotit účtenku a připojit ji k záznamu o platbě. Vyfocená účtenka často stačí na reklamaci a vrácení zboží, ušetří vám to papírování. Aplikace může podle polohy GPS sama odhadnout, co nakupujete, a zařadí nákup do příslušné kategorie.

Suma sumárum, při dodržování těchto pěti rad můžete ročně ušetřit pěknou sumu peněz. Co s nimi pak uděláte, je už na vás. Uložíte si je nebo budete investovat a necháte je vydělávat? Odměníte se za práci a trpělivost a vyrazíte na exotickou dovolenou třeba do Karibiku? V tom případě nám pošlete foto! Držíme palce, ať si novoroční předsevzetí úspěšně splníte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články