Letos konečně k moři: Jak se naučit správně šetřit

Letos už se s rodinou k moři snad podíváte
Zdroj: Pixabay
Musíte si umět vážit penězLetos už se s rodinou k moři snad podíváteOdpusťte si nějakou tu cigaretkuVyužívejte srovnávače cen+ 1 fotka+ 2 fotky

V lednu jste se sbírali z vánočního šílenství, které provětralo vaši peněženku, ale už je tu únor a s ním čas začít šetřit. Pokud budete vědět, jak na to, letos k tomu moři už konečně pojedete.

Redaktor
Redaktor 05. 02. 2019 10:42

Budete potřebovat dobře promyšlenou taktiku

Důležité je, aby vaše rozhodnutí bylo realistické. Vysoké nároky, jako přestat kouřit ze dne na den nebo zhubnout přes 20 kilo už do první návštěvy koupaliště, můžou být právě tím důvodem, proč nakonec selžeme. Klíč je v malých krůčcích, které se však budou pevně dodržovat. To vás správně nasměruje a zároveň si dokážete, že jste schopni dosáhnout svých cílů. Stejné je to i s financemi. Zkuste si dávat nějaké peníze stranou pravidelně, třeba každý týden. Můžete začít klidně jen částkou, která je pro váš rozpočet přijatelná. Je potvrzeno, že nejvíce se ušetří právě v momentě, když je dodržena pravidelnost. Další týden oželet navíc třeba krabičku cigaret, odložit si stokorunu a postupně částky stále navyšovat. Ze začátku je to velice jednoduché, částky jsou malé a rychle si tento systém osvojíte. Uvidíte, že po pár měsících budete schopni spořit více, než byste si dnes dokázali připustit. Pokud rádi soutěžíte, zkuste se vzájemně motivovat se svým partnerem nebo kamarády. Spoření bude často společným tématem, a tak se budete více kontrolovat. O to příjemnější bude, až se budete z ušetřených peněz i společně odměňovat a vyrazíte právě třeba na vysněnou dovolenou.

Psychologie spoření

Internetové i kamenné obchody dnes zaměstnávají tisíce expertů, kteří využívají všemožné psychologické i technologické triky, jak nás přinutit k nákupu. Je třeba se bránit na podobné úrovni a odhalit chvíli, kdy se chystáme impulzivně utratit peníze za věc, kterou možná vůbec nepotřebujeme, nebo je zbytečně předražená. Využívejte online srovnávače cen, zvažte, kdy je možné nakoupit věc z druhé ruky, nebo kdy zcela odolat touze utrácet. A ani tam nesmíte ustrnout. Nevydané prostředky je nejlepší ihned poslat na spořicí účet, abychom nebyli v pokušení ušetřené prostředky použít někde jinde.

„Spousta z nás, zejména pak mladých lidí, se díky Vánocům snadno dostane k financím. Ať jde o dar, výhru nebo zbytek vánočního bonusu. Tyto snadno nabyté peníze ale z pohledu lidské psychiky hrají jinou roli než peníze, které musíme vydělat. Trochu ve smyslu ‚lehce nabyl, lehce pozbyl‘. Jsou to ovšem právě tyto finance, které jsou nejlépe využitelné pro spoření. Abychom uspokojili rozum i potřebu něco si koupit, je vhodné si tohoto obnosu větší část odložit na spoření, ale určitou částku si dovolit utratit za to, co nám udělá radost.“ Uvádí psycholožka Mgr. Martina Viewegová.

 Koruna ke koruně? Něco na tom přece jen bude

Zajímavým způsobem, jak znatelně ušetřit i s menšími prostředky, může být odkládání každé konkrétní mince. Řekněte si, že si vložíte do prasátka každou dvacetikorunu, která se vám dostane do ruky. Můžete například odkládat i úplně všechny stříbrné mince. Zároveň vás pak bude méně lákat utrácení za maličkosti, které stejně nepotřebujete.

Když už spořit, tak efektivně

Většina lidí také používá jen běžné účty. Na nich se však vložené peníze nezhodnocují vůbec. V současné době přitom razantně vzrostlo nabízené roční zhodnocení na spořicích účtech. Například spořicí konto od ING nyní nabízí celá 2 %. Naučte se pravidelně spořit. Nastavte si minimální hodnotu, kterou uložíte každý měsíc a ze svých požadavků neslevte. Berte pravidelné vklady na tento účet jako jakýkoliv jiný výdaj, který je třeba hned po výplatě zaplatit. Tím můžete spořit téměř nevědomky a peníze později jako když najdete.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články